FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kilencven éves a láncfűrész úttörője

Hans Peter Stihl a 80. születésnapján / Fotó: stihl.com

A napokban, április 18-án ünnepli 90. születésnapját Hans Peter Stihl, aki az azonos nevű családi vállalatot egy közepes méretű gépgyárból globális vállalattá formálta. A Stihl láncfűrészeket 160 országban értékesítik.

A Tempo egy zsebkendő, a láncfűrész egy Stihl: ha egy márkanév egy egész termékkategória szinonimája, akkor a gyártó mindent jól csinált. Hans Peter Stihl egy közepes méretű sváb gépgyártó céget alakított át világhírű láncfűrész gyártóvá.

Húsvéthétfőn ünnepli 90. születésnapját a Deutscher Industrie- und Handelstag (DIHT) szervezet befolyásos vezetője. Stihl még idős korában is gyakran megtalálható a Stuttgart melletti Waiblingenben található vállalatnál. Az étkezdében még most is állandó helye van a cég pátriárkájának, aki már régen átadta a vállalat irányítását.

Földhözragadt, precíz, néha szigorú és mindig az üzletre összpontosít: Stihl sokak számára a sikeres családi vállalkozó megtestesítője. A fő hobbim természetesen a cég – vallotta egyszer.

Amikor Stihl 1960-ban csatlakozott az apja, Andreas Stihl által alapított vállalathoz, a dolgok még szerényen alakultak. A húga, Eva irodájába költözött, mert nem volt más hely. Ez a kényszerűségből született irodai partnerség aztán évtizedekig tartott. Eva Mayr-Stihl, aki sokáig olyan fontos feladatokért felelt, mint a pénzügyek és az ellenőrzés, a napokban, április 9-én, 87 éves korában hunyt el.  Amikor Hans Peter Stihl belépett a vállalathoz, az 2500 embert foglalkoztatott, és éves forgalma 220 millió márka volt. A fűrésznek a fához kell mennie – és nem fordítva – ez volt a Stihl apjának, Andreasnak az egyik vezérelve, aki majdnem egy évszázaddal ezelőtt alapította a gépgyártó cégét.

Ma már alig van olyan mezőgazdasági vagy erdészeti vállalkozás Németországban vagy akár szerte a világban, amely ne használna Stihl fűrészt,  vagy más, e gyártótól származó erőgépeket.

Fotó: Pixabay

Hans Peter Stihl nemzetközivé és a világpiac vezetőjévé tette a vállalatot, európai, ázsiai és dél-amerikai gyárakkal. Tavaly a csoport forgalma 4,6 milliárd euró volt, és mintegy 18 200 embert foglalkoztatott.

Az 1980-as években a vállalkozó a gazdasági-politikai színpadra lépett, 1980-tól 1988-ig a regionális fémipari szövetség munkaadói tárgyalója volt. Ezt követően 1988 és 2001 között a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHT) vezetője volt.  

Számos német és brazil város díszpolgára, és számos magas kitüntetésben részesült, 2006-ban Szingapúr főkonzulja lett.

2012-ig volt az igazgatóság tagja, jelenleg  a, A tanácsadó testületet és a felügyelőbizottságot fia, Nikolas vezeti. Waiblingenben a jelek nem utalnak változásra. A Stihl vállalatnak ma az az iparágon belül egyedülálló előnye, hogy 96 évvel ezelőtti alapítása óta teljes egészében a családunk tulajdonában maradt- mondja Hans Peter Stihl.

Zártkörű ünnepség családi körben, vacsora a cég vezetőivel és társaival – nem lesz nagy ünnepség a többszörösen díjazott vállalkozó mérföldkőnek számító születésnapja alkalmából. A tíz évvel ezelőtt, a 80. születésnapja alkalmából tartott rendezvényen Stihl  szárazon megjegyezte: ez az esemény szerencsére kellően rövid ideig tartott.

A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető. A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

forrás: MagyarMezőgazdaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdősítési program Romániában

Következő cikk

„Muzsikál az erdő” a Pannon-táj szívében




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version