FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

90 mrd Ft támogatási program – EUs forrásból

Az Európai Bizottság jóváhagyta pénteken azt a mintegy 90 milliárd forint (226 millió euró) keretösszegű magyar programot, amely a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására szolgál az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben – tette közzé az EUPressCorner.

Az Európai Bizottság jóváhagyott egy 226 millió EUR (90 milliárd HUF) összegű magyar programot, amely különböző ágazatokban működő kis- és középvállalkozások támogatására irányul az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben. A programot az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret alapján hagyták jóvá. A válságkeretet a Bizottság 2022. március 23-án fogadta el az Európai Unió működéséről szóló szerződés (a továbbiakban: EUMSZ) 107. cikke (3) bekezdésének b) pontja alapján, elismerve, hogy az uniós gazdaság komoly zavarokkal küzd.

Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Ez a 226 millió EUR összegű program lehetővé teszi Magyarország számára, hogy enyhítse az ukrajnai háború gazdasági hatását és azt a likviditási hiányt, amellyel a különböző ágazatok kis- és középvállalkozásai a jelenlegi geopolitikai válság és az ahhoz kapcsolódó szankciók miatt szembesülnek. Változatlanul kiállunk Ukrajna és az ukrán nép mellett. Ugyanakkor továbbra is szorosan együttműködünk a tagállamokkal annak érdekében, hogy a nemzeti támogatási intézkedések időben, összehangoltan és hatékonyan végrehajthatók legyenek, és egyúttal megőrizzük az egyenlő versenyfeltételeket az egységes piacon.”

A magyar intézkedés

Magyarország az ideiglenes válságkeret alapján 226 millió EUR (90 milliárd HUF) összegű programot jelentett be a Bizottságnak, amelynek célja, hogy az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben ágazatokon átívelően támogassa a kkv-kat.

Ezen intézkedés keretében, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezel, a támogatást új hitelekre nyújtott garanciák formájában nyújtják.

Tekintettel a jelenlegi geopolitikai helyzet által okozott nagy fokú gazdasági bizonytalanságra, a program célja annak biztosítása, hogy a rászoruló vállalkozások továbbra is elegendő likviditáshoz jussanak.

Az intézkedés nyitva áll a különböző ágazatok vállalkozásai előtt, különös tekintettel a mezőgazdaságra, az élelmiszeriparra és a biogazdasági értékláncra. A hitelintézeteket és a pénzügyi intézményeket kizárják az intézkedésből.

A támogatható kedvezményezettek a hitel 90%-át meg nem haladó állami kezességvállalással fedezett új kölcsönökre jogosultak. A veszteségeket a hitelintézetek és az állam arányosan viselik.

Az állami garanciában részesíthető kedvezményezettenkénti maximális hitel- vagy lízingösszeg i. az elmúlt három lezárt beszámolási időszak átlagos teljes éves árbevételének 15%-ával egyenlő; vagy ii. a támogatási kérelmet megelőző 12 hónapos időszakban felmerült energiaköltségek 50%-a. Kivételes esetben, ha a kkv-k olyan ágazatokban tevékenykednek, amelyeket súlyosan érintenek az Ukrajna elleni orosz invázió közvetlen vagy közvetett hatásai, a hitel összege növelhető a hitelnyújtást követő 12 hónapra vonatkozó likviditási igényeik fedezése érdekében.

A Bizottság megállapította, hogy a magyar program összhangban van az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel. Különösen i. a garanciák futamideje nem haladhatja meg a hat évet; ii. a kezességvállalási díjak tiszteletben tartják az ideiglenes válságkeretben meghatározott minimális szinteket; és iii. a garanciákat legkésőbb 2022. december 31-ig nyújtják.

Ezenkívül a támogatásra biztosítékok vonatkoznak annak szavatolására, hogy az intézkedés előnyeit a pénzügyi közvetítőkön keresztül a lehető legnagyobb mértékben továbbadják a végső kedvezményezetteknek.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar program az EUMSZ 107. cikke (3) bekezdésének b) pontjával és az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos az érintett tagállam gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez.

Ennek alapján a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta a támogatási intézkedést.

forrás: EUPressCorner

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Megkezdődtek a Levendula Hetek programjai Tihanyban

Következő cikk

7000 diák lesz erdei vándor idén




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Bődi Ferencné [86]

2024. április 15-én, méltósággal viselt, hosszú betegség után, életének 86. évében elhunyt Bődi Ferencné Életfa Emlékplakett ezüst fokozatával…
Exit mobile version