FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Konferencia behurcolt / inváziósokról a FAO, a REUFIS és a SOE szervezésében

A behurcolt/inváziós fajok (növények, gombák, rovarok és gerincesek) igen jelentős hatással bírnak Európa erdeire. Közülük sokan egyes fafajok teljes eltűnését (pl. szilfavész), vagy jelentős visszaszorulását (pl. szelídgesztenye pusztulás) okozták. 

Az elmúlt két évtizedben számos, élő- és feldolgozott faanyaghoz köthető rovarfaj is megjelent ebben a csoportban. E fajok kimutatása, előrejelzése bonyolult, nagy kihívást jelentő feladat, melynek elősegítésére szervezte meg a FAO, az Inváziós Erdei Fajok Szakembereinek Európai és Közép-Ázsia Hálózata (REUFIS) és a Soproni Egyetem azt a konferenciát, ahol fához és faanyaghoz köthető, inváziós fajok kimutatásának és előrejelzésének legújabb eredményeit mutatták be. A konferencián 11 ország 20 résztvevője volt jelen, de a hibrid lebonyolításnak köszönhetően további országokból is kapcsolódtak be szakemberek (30) a 2022. június 27. és június 30. között szervezett rendezvénybe. A háromnapos konferencia keretében webináriumon, terepgyakorlaton, valamint labormunkában vettek részt a külföldi szakemberek.

Prof. Dr. Lakatos Ferenc a Soproni Egyetem rektorhelyettese elmondta: „ Sokan nem is tudnak róla, hogy milyen sokféle módon kerülhetnek be más kontinensekről olyan rovarok, amelyek aztán nagy problémát okozhatnak a hazai erdőkben. Az is célja volt ennek a konferenciának, hogy ezeket a rovarokat kimutassuk és időben megtaláljuk, hogy még időben lehessen tenni ellenük elkerülve a károkozásukat. A megfelelő időben való felismerés nagyon lényeges, minél korábban cselekszünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikerrel járunk, és annál kisebb az okozott kár. A konferencián többször elhangzott, hogy nagyon fontos a nagyközönség bevonása, hiszen az emberek érdeklődnek saját környezetük iránt, és sok esetben az átlagemberektől is kaphatunk értékes, hasznosítható információkat.”

Forrás: SOE
A képeket Pluzsik Tamás,
Buglyó Ildikó (FAO),
Dr. Dimitrios N. Avtzis,
valamint Prof. Boris Hrašovec PhD. készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Újabb erdőtűz a Bükkben

Következő cikk

A Soproni Egyetem a Zöld Talár díj győztese




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version