FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megújult az esztergomi Strázsa-hegy tanösvény

Nemzeti örökségünk, az ország területének mintegy harmadát kitevő védett természeti területeink értékeinek megőrzése érdekében az elmúlt több mint 10 évben Magyarország soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat – mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Esztergomban, szerdán.

Rácz András kiemelte, ahhoz, hogy hazánk értékeit széles körben megismerhesse a nagyközönség, biztosítanunk kell állapotuk megőrzését, mely folyamatos munkát igényel. Az elmúlt évtizedben hazánk tíz nemzeti park igazgatósága 85 milliárd forint értékű forrást használt fel természetvédelmi fejlesztésekre. Ebből 336 beruházást valósítottak meg az ország teljes területén, melynek köszönhetően 300 ezer hektáron javulhatott a természeti környezet állapota. Jó példa erre a Strázsa-hegy – fogalmazott.

Az államtitkár részletesen kitért arra, hogy a szennyezéssel érintett területet már a Monarchia idején katonai gyakorlatokra használták. 1956-ig a magyar honvédség, ezután a szovjet katonák gyakorlótere volt. A most átadott projekt célja a szennyezettség megszüntetése volt, ezzel megelőzve annak esetleges továbbterjedését.  A megvalósítás során a régi üzemanyag tároló területén található szénhidrogénnel szennyezett talaj, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Strázsa-hegyi bemutató központja mellett található, régen harckocsi úsztató, ma vizes élőhely bemutatására szolgáló tavak szennyezett iszapjának kármentesítése valósult meg.

Rácz András hangsúlyozta, a felújított tanösvény része annak az összesen 34 ökoturisztikai létesítménynek, ami gazdagítja a nemzeti park élménytárát. Napjainkban az emberek igénylik az aktív kikapcsolódást, kerékpáros túraútvonalakat, barlangokat járnak be, ennek keretében ismerkednek hazánk természeti kincseivel, élővilágával. A Kis-Strázsa-hegyen vezető tanösvény is ilyen népszerű kirándulóhely. Jelen rendezvény keretében átadott, 2 LIFE projektből közösen helyreállított tanösvény, szakvezetéssel kiegészített túráival, kiváló bemutatóhelyként szolgál a látogatók számára.

A nemzeti park igazgatóság vagyonkezelésében lévő esztergomi gyepek természetvédelmi kezelését cikta és cigája juh állomány legeltetésével oldják meg, azonban a hatékonyság növeléséhez a legeltetést szükséges gépi kezeléssel is kiegészíteni az inváziós fajok elterjedésének vagy a cserjésedés megakadályozásának érdekében. Egy további most zárult projekt keretében a kezelési infrastruktúra biztosításának részeként, a gépi kaszálási rendszer kialakításához mezőgazdasági gépek beszerzése valósult meg – tette hozzá az államtitkár.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója beszédében elmondta, több projekt együttes eredményeként sikerült ezen kiemelt értékekkel rendelkező területet ismét a természetvédelem szolgálatába állítani. Hozzátette, a területen megtörtént a kármentesítés, gépek beszerzése, illetve a tanösvény felújítása az Agrárminisztérium szakmai támogatásával, a nemzeti park munkatársai, az illetékes hatóságok és önkéntesek részvételével.

Forrás: Agrárminisztérium

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szeptemberben indul újra a felújított Zselici Csühögő

Következő cikk

Újabb erdőtűz a Bükkben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések