FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fakitermelés a közutak mentén

Az LMP Bács-Kiskun megyei elnöke augusztus 23-án közérdekű adatigényléssel fordult a Magyar Közút Nonprofit Zrt-hez. Jelenleg a Társaság telephelyein 18 236 köbméter tűzifa készlet található, melyből Bács-Kiskun megyében 5 376 köbméter áll rendelkezésre.

Ide idézzük Kis-Szeniczey Kálmán szeptember 15-e facebook bejegyzését:

“Mint köztudomású, az energiaválság az állami erdőkkel, az állami tulajdonú faanyaggal való gazdálkodás fokozottabb igénybevételére sarkallja az érintett tulajdonosokat, vagyonkezelőket és közszolgáltatókat. A közútkezelő cégeknél az útépítések, a felújítások és karbantartási munkák során jelentős mennyiségű kivágott fa, nyesedék és apríték képződik. De mi lesz ennek a fának a sorsa, hogyan hasznosul? Mekkora fakészlet van országosan és Bács-Kiskun megyében a közútkezelő telephelyein deponálva, kik részesülhetnek abból?

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. részéről Czipár Zoltán, üzemeltetési igazgató és Kiss Ernő, forgalomtechnikai és kezelői osztályvezető válaszolt levélben 2022. szeptember 8-án.

A közút területéről kivágott fa állami vagyonnak, úgynevezett „vissznyereményi anyagnak” minősül, ezért készletkezelési kötelezettség alá tartozik, melynek árát minden esetben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. határozza meg és évente aktualizálja. Az út menti területeken történő fakivágások során keletkező faapríték egy részét a Magyar Közút a mérnökségi telephelyein levő aprítéktüzelésű kazánjaiban – értékbecslés szerinti egységáron – használja fel. Néhány esetben a fakivágást végző vállalkozó vásárolja meg a fakivágás helyszínén keletkező aprítékot az MNV Zrt. által előírt becsült egységáron. (Lakossági tapasztalat, hogy a keletkezett apríték egy része a területen, az árokparton marad.)

A Közútkezelő a mezőgazdasági földterületek és a közutak között fekvő sávok tisztán tartására egy kormányhatározat alapján, az általa indított PILOT közfoglalkoztatási program és egyéb mintaprogramok alapján is felhatalmazást kapott az útépítési feladatai során kitermelt faanyagok szociális tűzifaként történő, ingyenes átadására. A Közútkezelő jelenleg 849 köbméter szociális tűzifa készlettel rendelkezik a telephelyein. A tűzifa program keretében a Társaság honlapján közzéteszi az összeállított, szociális célú csomagokat, melyekre az önkormányzatok jelezhetik igényüket.

Az út menti területeken történő favágások során a balesetveszélyes, jellemzően korhadt, kiszáradt faállomány kerül kivágásra. (Ettől eltérő gyakorlatot tapasztaltam tavasszal a Kiskunfélegyháza-Izsák közötti útfelújítás több kilométeres tarvágásakor.) A telephelyeken keletkező faanyag túlnyomó többsége puhafa, illetve nehezen kezelhető tuskó állomány. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy alacsony az önkormányzatok jelentkezési hajlandósága a nehezen kezelhető, korhadt, illetve tuskó kategóriájú csomagokra. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata 2019-2022 között a Közútkezelőtől nem igényelt szociális tűzifát.

Jelenleg a Társaság telephelyein 18 236 köbméter tűzifa készlet található, melyből Bács-Kiskun megyében 5 376 köbméter áll rendelkezésre.

Mielőtt nekiesnénk az erdőknek, vegyük ezt is figyelembe…”

forrás: facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

2000 milliárd forintnyi jövőzöldítés

Következő cikk

Meddig növelhető a fakitermelés?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések