FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Könnyítések a Soproni Egyetemre felvételhez

Könnyítéseket vezet be a Soproni Egyetem már a 2023-as általános felvételi eljárásban jelentkezők számára is. Az intézmény az összes szakon eltörli a minimumponthatárt, a felvettek számát így az egyetem kapacitása fogja meghatározni. Nem lesz akadálya azon diákok egyetemi felvételének sem, akik csak középszintű érettségi tesznek, vagy tettek. 

A Soproni Egyetem ugyanis az általa meghirdetett összes szakon eltörli az emelt szintű érettségi követelményt. Természetesen, aki emelt szintű érettségit tesz, növeli saját bekerülési esélyeit, hiszen ezért többletpont jár.  A Soproni Egyetemre 2024-ben az általános felvételi eljárás keretében jelentkezőknek az alábbi változásokra kell készülnie.

Minimumponthatár nem lesz és emelt szintű érettségit sem kell majd tenni, annak, aki a négy kar valamelyikére szeretne jelentkezni. A pontrendszer továbbra is lehetőséget ad 200 tanulmányi pont és 200 érettségi pont megszerzésére, további száz pont összegyűjtésére az alábbi jogcímek alapján nyílik lehetőség:

  1. Felvételi elbeszélgetés (max 100 pont)
  2. SOE szakmai napon / versenyen való részvétel (max 80 pont)
  3. Nyelvtudás (max 100 pont)
  4. Emelt szintű érettségi vizsga (max 100 pont)
  5. Szakképesítés (max 50 pont)
  6. Tanulmányi, szakmai versenyen elért helyezés (max 100 pont)
  7. Munkatapasztalat (max 50 pont)
  8. Sporteredmények  (max 100 pont)
  9. Esélyegyenlőség (max 40 pont)
  10. Regionalitás (max 50 pont)

Ez az úgynevezett intézményi pontszám tehát sok jogcímen megszerezhető, de összességében nem haladhatja meg a 100 pontot.

A felvételi változásokról részletesen ezen kapcsoló segítségével tájékozódhat: Felvételi Változások

Forrás: SOE 2022-10-03
Ugyanez a sopronmedia.hu helyen

Kb fél órával a jelen híranyag FATÁJ-ba átvételét követően a forrás szerinti kapcsolóról a SOE honlapjáról az eredeti hír eltűnt, ahogy a részleteket bemutató Felvételi Változások kapcsoló tartalma is eltűnt. Nem érthető, mi lehetett ennek oka. Ugyanígy eltűnt a vonatkozó FB bejegyzés is. (MM)


2022. 10. 04. A fentiek helyett megjelent az új híranyag, mely lényegében azonos, de kicsit más megfogalmazásban:

Bővült a többletpontok megszerzésének lehetősége a Soproni Egyetemre készülőknek

A Soproni Egyetem a jövőben saját maga határozhatja meg képzési szakjain az érettségi pontok számításához előírt vizsgatárgyak körét és szintjét. Ugyanakkor az intézménybe jelentkezők, a többlet pontok megszerzésekor, tervezettebben készülhetnek a felvételi eljárásra, amelynek során a tanulmányi eredményeknek az eddigieknél is nagyobb szerepe lesz. Az új felvételi rendszer változásai már a 2023-as általános felvételi eljárásra jelentkezőket is érinti.

A 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásának két legfontosabb változása, hogy megszűnik a jogszabályi minimumpont és a kötelező emelt szintű érettségi követelménye. A Soproni Egyetem az általa meghirdetett szakokon nem teszi alapfeltétellé az emelt szintű érettségit, de természetesen a plusz pontokért érdemes ezt választani, hiszen az ehhez kapcsolódó többletpontokkal is nőnek a bekerülési esélyek. Továbbra is fontos tehát az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga, amelyeket magas pontszámmal jutalmazunk. A Soproni Egyetem elkötelezett a magas színvonalú oktatás és az igényes, de rugalmasan átjárható képzési portfólió mellett.

A 2024-ben az általános felvételi eljárás keretében jelentkezőknek a pontrendszer továbbra is lehetőséget ad 200 tanulmányi pont és 200 érettségi pont megszerzésére, további száz pont összegyűjtésére az alábbi jogcímek alapján nyílik lehetőség:

  1. Felvételi elbeszélgetés (max 100 pont)
  2. SOE szakmai napon / versenyen való részvétel (max 80 pont)
  3. Nyelvtudás (max 100 pont)
  4. Emelt szintű érettségi vizsga (max 100 pont)
  5. Szakképesítés (max 50 pont)
  6. Tanulmányi, szakmai versenyen elért helyezés (max 100 pont)
  7. Munkatapasztalat (max 50 pont)
  8. Sporteredmények  (max 100 pont)
  9. Esélyegyenlőség (max 40 pont)
  10. Regionalitás (max 50 pont)

Az úgynevezett intézményi pontszámok sok jogcímen megszerezhetők, de összességében nem haladhatják meg a 100 pontot. Érdemes már a középiskolai évek alatt tervezetten készülni az adott szakterülethez köthető specifikus többletpontok megszerzésére. Az intézménynek megnyílik a lehetősége a hallgatók korábbi teljesítményének elismerésére, a fiataloknak ezzel nagyobb esélyük nyílik saját jövőjük formálására, egyetemi éveik hatékony megtervezésére, hiszen többletpontjaik birtokában a képességeiknek megfelelő képzések irányába tudnak integrálódni. Az intézményi többletpontokkal a tanulmányokon és a nyelvtudáson túl elismerésre kerül a sport és a művészeti területen szerzett eredmények is. 

A felvételi változásokról és a szakspecifikus pontszerzési lehetőségekről az uni-sopron.hu web oldalon adunk tájékoztatást. 

Forrás: SOE 2022. 10. 04.

Úgy tűnik, hogy az intézményi pontokra vonatkozó részletes leírás majd később lesz elérhető. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

LXI. FAGOSZ Fakereskedelmi Konferencia - október 26.

Következő cikk

13+1 tévhit a hazai erdőkről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések