FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ISC 2022 – 70. Nemzetközi Fenyőfűrészáru Konferencia

ÉLES VISSZAESÉS A KIVÁLÓ ÉVKEZDET UTÁN – 2022. október 13-án a koppenhágai Marriott szállodában és online rendezték meg a 70. Nemzetközi Fenyőfűrészáru Konferenciát.

A konferencia házigazdája a Dán Fakereskedelmi Szövetség volt, amely a két szokásos partnerrel közösen szervezte az eseményt: az Európai Fűrészipari Szervezet (EOS) és az Európai Fakereskedelmi Szövetség (ETTF).

A tavalyi sikeres – Helsinkiben és online szervezett – hibrid rendezvény után a szervezők idén ismét felajánlották a lehetőséget, hogy a konferenciát online is követni lehessen. A 2022. évi nemzetközi fenyő konferenciát egy érdekes látogatási nap előzte meg: október 12-én a résztvevők egy izgalmas faépítési túrán vehettek részt a dán fővárosban, amelynek során meglátogatták az UN17 falut – a világ első olyan épületét, amely az ENSZ 17 fenntartható fejlődési célját egy teljes (komplex) megoldásba foglalja – és a koppenhágai központi pályaudvart.

Az esemény sok résztvevőt vonzott, hiszen közel 200-an vettek részt a konferencián élőben Koppenhágában, és még többen online.

A fenyőfűrészáru-piac már a harmadik egymást követő évben ismét volatilis évet zárt, ami elég szépen két részre osztható: az év első felében erős volt a kereslet, de azóta a második negyedév végén a piac masszívan lelassult, és a kereslet várhatóan legalábbis rövid- és középtávon visszafogott lesz.

Az elmúlt év rekordmagas növekedése után a fenyőfa termelés és a fogyasztás alakulása arra enged következtetni, hogy 2022-ben a termelés több mint 2%-kal, a fogyasztás pedig mintegy 5%-kal csökken Európában. A bizonytalanság rendkívül nagy, de a jövő évre vonatkozó előzetes előrejelzések a fenyő fűrészáru termelésének és fogyasztásának további csökkenésére utalnak.

Morten Bergsten, az ETTF alelnöke és fenyőfa szekció elnöke, valamint Herbert Jöbstl, az EOS elnöke hasonló üzeneteket fogalmazott meg előadásaikban a felhasználók és a termelők szemszögéből. Összességében hangsúlyozták, hogy az év eleji néhány élénk hónap után az ukrajnai orosz invázió, valamint más tényezők számos olyan tendenciát szabadítottak fel, amelyek a kereslet masszív lassulását okozták. A fenyő fűrészáru ára két nagyon változékony év után, amikor időnként rendkívüli szinteket ért el, zuhant. A fűrészüzemek és a kereskedők jövedelmezősége egyaránt komolyan csorbát szenvedett a nagyon kedvező néhány év után.

Európai fenyő fűrészáru termelés.

A piacok visszaesésének fő oka a magas infláció, amely a központi bankok kamatemelését váltotta ki alapvetően az egész fejlett világban, ami elnyomta a fogyasztói keresletet.

A lassulásért felelős két további tényező a túlzott készletfelhalmozás az év első felében, valamint a barkácságazat két nagyon jó év után bekövetkezett erőteljes visszaesése. A jelzáloghitel-kamatlábak emelkedése minden bizonnyal negatívan fogja befolyásolni az építőipari piacokat – hogy mennyire, azt még nem lehet tudni, és a következő hónapok egyik legfontosabb tényezője lesz a fenyőfűrészáru-ipar számára.

A fűrészüzemek jövedelmezőségét a legtöbb iparághoz hasonlóan negatívan befolyásolták az egekbe szökő energiaárak. A rekordmagas energiaárak azonban a fűrészipari melléktermékek iránti rendkívüli kereslet közepette a fűrészipari maradékanyagok árának figyelemre méltó emelkedéséhez vezettek.

Az idei év fontos eleme volt az is, hogy az EU szankciói miatt július 10-től megszűnt a fenyő fűrészáru (és más fatermékek) behozatala Oroszországból és Fehéroroszországból. Bár ez a csökkenő kereslet miatt nem okozott félelmetes hiányt az európai piacokon, ennek teljes hatásait az elkövetkező hónapokban kell majd látni. Bergsten úr hangsúlyozta a szankciók betartásának fontosságát: az importőrök felelőssége, hogy betartsák a hatályos jogszabályokat, és az ETTF hangsúlyozta az illetékes hatóságoknak, hogy el kell kerülni azokat a kiskapukat, amelyeken keresztül a szankcióval sújtott áruk harmadik országokon keresztül jutottak be az Európai Unióba.

A tengerentúli export számos európai vállalkozás számára stabilizátorként működött: az európai gyártók a nyár végén 13%-os piaci részesedést értek el a rendkívül fontos amerikai piacon, miközben Kanada Egyesült Államokba irányuló exportja visszaesett. Ezzel szemben a kínai import a Covid-19 korlátozások és az építőipari piaci feszültségek miatt közel tíz éve nem látott szintre esett vissza. Másik ok az optimizmusra a fa mint építőanyag növekvő piaci részesedése, amint azt Jöbstl úr előadásában bemutatta.

Paul Brannen úr, az EOS és a CEI-Bois közönségkapcsolati igazgatója szintén a meglévő épületek felújításával és szigetelésével kapcsolatos lehetőségekre összpontosított – a fa kiváló megoldásokat kínálhat az olyan ágazatban, amely jelenleg főként fosszilis tüzelőanyagokon alapul.

A nyersanyagok elérhetősége továbbra is kulcsfontosságú tényező az iparág számára: a résztvevők két érdekes előadást hallgathattak meg az állami és magánerdő-tulajdonosok képviselőitől. Az uniós jogszabályoknak biztosítaniuk kell, hogy a fenyőfa ipar elegendő nyersanyaggal rendelkezzen ahhoz, hogy a következő években is hozzájárulhasson az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

A következő nemzetközi fenyő konferencia 2023. október 11-12-én Bécsben lesz.

szerk/ford: Tóth János, forrás: IHC2022

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

JAF csoport újabb cégeket vásárol

Következő cikk

IHC 2022 - Nemzetközi Lombosfa Konferencia




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version