FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

STIHL tippek kertgondozáshoz

STIHL BGA 57 – fotó: STIHL

Az őszről sokaknak a lehulló levelek folyamatos összegyűjtésével járó problémák jutnak eszükbe, pedig az avar rendkívül gyorsan, élvezetesen összegyűjthető – ha van egy erős, akkumulátoros lombfúvónk.

Mi legyen az összegyűjtött levelekkel?

A lehullott leveleket a legjobb a komposztálóban gyűjteni, de akár mulcsként, azaz talajtakaróként is használhatjuk a fagyra érzékeny növények tövének takarására, óvására. Nem minden levél alkalmas azonban a mulcsozásra. A nyír, a juhar, a bükk és a gyümölcsfák levelei tökéletesek a talajtakarásra, de a dió, a gesztenye és a tölgy leveleit nagyon kis mennyiségben, vagy más fafajták leveleivel összekeverve használjuk. Utóbbiak levele sok csersavat tartalmaz, emiatt lassan bomlanak le, és felboríthatják a talaj tápanyag-egyensúlyát.

A talajtakaróként használt avar nem csak a fagyokkal szemben nyújt védelmet, hanem emellett értékes tápanyagokat tartalmazó komposzt válik majd belőle, valamint menedékként szolgál az apró, talajlakó élőlények számára, akik ezt a talaj fellazításával fogják meghálálni. Amennyiben a komposztálónk mérete kicsi a lehullott levelek mennyiségéhez képest, tegyük az összegyűjtött avart nagyméretű zsákokba, majd mikor már kisebbre tömörödött, mehet a komposztálóba. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a komposztálóba szánt lehullott avart, a levágott füvet és az ősszel lemetszett növényi részeket, gallyakat, minél apróbbra vágjuk, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata.

A lehullott leveleket a legjobb a komposztálóban gyűjteni – fotó:STIHL
Az akkumulátoros technológia előnyei

A kerti gépek körében is egyre elterjedtebb a környezetkímélő, fenntartható, akkumulátoros technológia. A STIHL erős, kézreálló, akkumulátoros fúvógépei könnyen mozgathatók, rendkívül csendesek, ezért zajérzékeny területeken, például iskolaudvarokban, lakóparkok kertjeiben és kórházak parkjaiban is alkalmas a használatra. Az akkumulátoros fúvógépek segítségével pillanatok alatt végzünk a lehullott levelek, egyéb növényrészek eltakarításával, sok időt nyerve ezzel magunknak.

STIHL BGA 57 – fotó: STIHL

A STIHL BGA 45 és a STIHL BGA 57 beépített akkumulátoros fúvógépek kisebb és közepes kertek, ház körüli területek tisztításához ajánlottak. Karcsú, ergonomikus kialakításuk biztosítja az erőkímélő munkavégzést. Az akkumulátor töltöttségi állapotát a kijelzőn kísérhetjük figyelemmel. Nagyobb kertekben, parkokban, gazdasági területeken ajánlott a nagy teljesítményű STIHL BGA 86, mely a jól bevált STIHL EC motorral rendelkezik. A gép súlypontja közel esik a fogantyúhoz, ez biztosítja a kényelmes kezelhetőséget. A fúvócső hosszúsága egyszerűen három lépcsőben változtatható, így a kezelő magasságához, illetve a felhasználási körülményekhez állítható. Ezzel a megoldással megakadályozható a teljesítményveszteség, ami akkor lép fel, ha a cső vége túl messze van a tisztítandó felülettől.

STIHL BGA 86 – fotó: STIHL
Professzionális akkumulátoros lombfúvók

A STIHL BGA 100 meglepően csendes, könnyű és erős akkumulátoros fúvógép, professzionális használatra. Kifejezetten alkalmas zajérzékeny területeken, lakóparkokban vagy közintézmények környezetében. A gép fúvóereje három fokozatban szabályozható, valamint rendelkezésre áll egy “boost” funkció is a maximális teljesítményhez.

STIHL BGA 100 – fotó: STIHL

A STIHL BGA 200 ívelt formájának köszönhetően a használat közben nem billeg még boost üzemmódban sem, ami biztosítja az ízületkímélő és kényelmes munkavégzést. Nagy teljesítményű és csendes akkumulátoros fúvógép a belvárosi, zajérzékeny területeken történő, kifejezetten professzionális munkavégzéshez. Kézben tartva vagy a komfort hordozórendszerre akasztva is használható, kézi üzemmódban szűk és keskeny helyek tisztítására is alkalmas. A komfort hordozórendszernek köszönhetően a BGA 200 többféleképpen használható – kézben vagy a test oldalán elhelyezett tartóba akasztva. A beakasztás egyszerű és gyors. A hordozórendszer használata különösen hosszabb munkák során nyújt nagy segítséget.

STIHL BGA 200 – fotó: STIHL

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!

(x) Andreas Stihl Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Megújultak a demecseri parkerdei eszközök

Következő cikk

Megújult a felsőtárkányi vadbemutató kert




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Bődi Ferencné [86]

2024. április 15-én, méltósággal viselt, hosszú betegség után, életének 86. évében elhunyt Bődi Ferencné Életfa Emlékplakett ezüst fokozatával…
Exit mobile version