FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ideje elültetni a facsemetéket

A sikeres őszi facsemeteültetést több tényező is befolyásolja. Az egyik a megfelelő méretű ültetőgödör, de ugyanilyen fontos az egészséges, erős növény kiválasztása is. Legyen szó konténeres vagy szabadgyökerű gyümölcs- vagy díszfáról, fontos, hogy mindig megbízható helyről vásároljunk facsemetét.

A szabadgyökerű és a konténeres, cserepes facsemeték

A szabadgyökerű facsemetéket fagymentes időben, gyakorlatilag lombhullástól rügypattanásig ültethetjük, de az ültetésre az őszi, fagymentes idő a legalkalmasabb. A szabadgyökerű csemeték vásárlásakor érdemes néhány dologra odafigyelni, mert ezeknek a fáknak sérülhet a gyökere a kitermelés során. A fának legyen legalább 5 darab, fél cm vastag, kb. 30 cm hosszú gyökere. Ültetés előtt a szabadgyökerű fák gyökerének végéből metsszünk le 1-1,5 cm-t, mert így ép felületet kapunk, és a sima sebzési felületeken gyorsabban megy végbe a regenerálódás, valamint hamarabb képződnek új járulékos gyökerek is. Abban az esetben, ha nagyobb rész roncsolódott a gyökérből, akkor metsszük vissza a sérülésmentes részig a gyökereket. A földlabdás, konténeres, vagyis cserepes fákat egész évben meg tudjuk vásárolni, és egész évben ültethetők.

Az első feladat a megfelelő talajelőkészítés és az ültetőgödör kialakítása

Miután beszereztük a facsemetét, facsemetéket, jöhet a talajelőkészítés. A vásárláskor ügyeljünk rá, hogy a csemete címkéjén szerepeljen a termelő faiskola neve, a növényfaj neve és a növény-egészségügyi regisztrációs száma. A talajtelőkészítés során több fa ültetésekor nagy hasznát vesszük egy erős kapálógépnek, amely mélyen feltöri és átforgatja a talajt, valamint a gyomnövényeket és az egyéb növénymaradványokat is a talajba forgatja. A kapálógép használata előtt szórjunk a talajra pelletált szarvasmarhatrágya granulátumot és érett, átrostált komposztot, amit a kapálógéppel egyszerűen a talajba dolgozhatunk. A facsemeték ültetése előtt ássunk egy legalább 60-70 cm mély és ugyanilyen széles gödröt, amibe szórjunk érett komposztot és pelletált szervestrágyát, majd terítsünk rá földet, és hagyjuk ülepedni.

Miért szükséges az ültetés előtti metszés?

A facsemeték gyökérzete valamennyire sérül a faiskolai kitermeléskor. A hajszálgyökerek kisebb-nagyobb része leszakad, pedig ezek az apró gyökérrészek felelnek a növény víz- és tápanyagfelvételéért. Hogy a növény ne szenvedjen víz- és tápanyaghiányt, egyensúlyt teremtsünk a föld feletti részek és a gyökérzet között, valamint gyorsítsuk a megeredést, a koronát vissza kell metszeni az ültetés előtt. Nem csak a koronát, de a gyökérzetet is vissza kell vágni, amennyiben az sérült. A gyökérzet metszésekor az ép részekig vágjuk vissza a sérült gyökérvégeket. A sima sebzési felületeken gyorsabban megy végbe a gyógyulás, regenerálódás, valamint hamarabb képződnek új gyökerek is.

Így ültessük a facsemetét

A szabadgyökerű facsemetét az ültetés előtti órákban vagy napo(kba)n áztassuk vízbe ezzel pótolva a hiányzó vízmennyiséget. A facsemetét körültekintően helyezzük el a gödörbe. Amennyiben nemes díszfáról vagy gyümölcsfáról van szó, ügyeljünk rá, hogy a törzsén látható szemzéshely a talajfelszín felett néhány cm-rel legyen. Ezután tartsuk egyenesen a fát, és temessük be az ültetőgödröt laza, porhanyós földdel, majd alaposan öntözzük, iszapoljuk be körülötte a talajt. Kisebb fák esetében, illetve szélnek jobban kitett helyen, szúrjunk egy vagy több támasztékot a facsemete mellé, és óvatosan kötözzük hozzá.

Professzionális ültetés egy erős talajfúrógép segítségével

A STIHL professzionális talajfúró gépe az alacsony rezgésszintű markolatnak és a megnövelt üzemanyagtankkal ellátott motornak köszönhetően rendkívül eredményes és hatékony munkát tesz lehetővé. Négyütemű motorja olaj és benzin keverékkel működik, egyesíti a kétütemű és négyütemű motor előnyeit. Használata során akár 80%-kal kevesebb füstgáz keletkezik, mint más kétütemű motornál. A gép beindításakor a dekompressziós szelepnek köszönhetően az erőkifejtés jelentősen csökken. Az úgynevezett QuickStop fúróféket a kezelő combja hozza működésbe a fúró talajban történő megállásakor, melynek következtében a fúró azonnal leáll.

+ 1 STIHL tipp:

A betegség miatt kivágott díszfák és gyümölcsfák helyére néhány évig ne ültessünk ugyanabba a családba tartozó növényt, mert a talajban élő kórokozók, kártevők megtámadhatják a facsemetét gátolva ezzel az egészséges fejlődését.

További hasznos tippeket tudhatunk meg a STIHL KERTÉRTŐK, őszi ültetéssel kapcsolatos podcast adásából.

(x) Andreas Stihl Kft.

Előző cikk

Thék Endre - első nagy bútorgyárosunk

Következő cikk

Trófeaszemle a Gyulaj Zrt. parkerdőjében




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Hartmann Tibor [83]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy HARTMANN TIBOR okleveles faipari mérnök, a FÜRLEMHO volt vezérigazgatója, 83 éves korában, türelemmel…
Exit mobile version