Mindenki szeretne hatékonyan és gazdaságosan fűteni, de ehhez nélkülözhetetlen a kellőképpen száraz tűzifa. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a téli tüzelőről való gondoskodás nem ér azzal véget, hogy a faanyagot megvásároltuk, hanem meg kell találnunk azt a tárolási módot és helyet, ahol a fa ki tud száradni.
A következő összeállításból kiderül, mire érdemes figyelni a tűzifa tárolásánál ahhoz, hogy majd maximálisan ki tudjuk használni a fa fűtőértékét, a tüzelőberendezésünk jó állapotát meg tudjuk őrizni és még a környezetterhelésre is tekintettel legyünk.
Miért lényeges a megfelelő nedvességtartalom?
Fűtésre a tűzifa akkor a legalkalmasabb, ha kb. 15-20%-os a víztartalma. Mivel a frissen kivágott fa nedvességtartalma minimum 40% vagy még annál is több, ezért kell felhasználás előtt kiszárítani. Ellenkező esetben, ha a fa túl nedves, az energia a víz “elfőzésére” megy el, ami jelentős fűtőérték-csökkenést okoz.
Emellett a vizes fa tüzelésével lényegesen több szállópor és korom keletkezik, ami egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt tönkreteheti a kéményünket is.
Bár a fa kiszáradása egy időigényes folyamat, azt a megfelelő tárolás jelentősen felgyorsíthatja. Ha nem ideálisak a tárolási körülmények, akkor ez akár 2 évbe is beletelhet, de ha odafigyelünk a megfelelő tárolásra, akkor ez az idő lerövidíthető.
Hol tároljuk?
A tűzifa megfelelő mértéig történő kiszárítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a téli tüzelőt teljes minőségében és mennyiségében fel tudjuk használni. Ezért a tűzifának olyan védett helyet kell találunk, ahol akár egy vagy két évig is gond nélkül eltárolhatjuk.
Alapvető, hogy a tűzifát fedett, jól szellőző helyen tároljuk. A nyári hónapokban a szabad ég alatt is hagyhatjuk, de a csapadékosabb őszi hónapok beköszöntével feltétlenül tető alá kell raknunk.
Semmiképpen ne válasszunk olyan helyet, ami rosszul szellőzik – azaz nem jó sem a ponyvával, vagy fóliával való hermetikus letakarás, ahogy az ablaktalan pincehelyiség sem, mert könnyen bepenészedhet, befülledhet a fa, miközben alig csökken a nedvességtartalma.
Hogyan és mennyi ideig tároljuk a fát?
A tűzifát feldarabolva, összehasogatva tárolhatjuk a leghatékonyabban, hiszen így lényegesen nagyobb felületen tud távozni belőle a nedvesség, hamarabb kiszárad. Vannak olyan fafajok (például a gyertyán és a bükk), amelyek hajlamosak a befülledésre. Ezzel főként abban az esetben kell számolnunk, ha hasítás nélkül, méterben tároljuk a fát, ezért célszerű minél hamarabb, még az őszi betárolás előtt feldarabolni azt.
Ha a tűzifa fel van darabolva és védett helyre van betárolva, akkor egy év alatt tökéletesen kiszárad.
Ez alól egyes keményfák kivételt jelenthetnek (pl. a csertölgy és a gyertyán), mert ezeknek a száradási ideje minimum két év. De ennél tovább ezeket sem érdemes tárolnunk, mert elkezdhetnek korhadni, jelentősen veszítve a fűtőértékükből.
Hogyan alakítsunk ki megfelelő fatárolót?
Van néhány olyan tanács, amit érdemes megfogadni a fatároló kialakítása és a tűzifa tárolása során:
- a fát kiszállítás után rögtön fel kell hasogatnunk és meg kell tisztítanunk a kérgétől. A kisebb darabok értelemszerűen sokkal gyorsabban száradnak
- a felhasogatott tűzifát óvjuk a nedvességtől, ezért soha ne érje közvetlenül csapadék
- ha tárolót készítünk, akkor azt lehetőleg kültéren hozzuk létre, mert beltéren jellemzően nem képes megfelelő mennyiségű levegő átjárni a fát
- a tároló helyének, ha van rá lehetőségünk akkor válasszunk déli tájolású, napsütéses pozíciót
- ha nincs elég hely az új tároló kialakítására, akkor a kiugró- vagy a féltető alatt, a fészerben, vagy egy ablakkal rendelkező pincehelyiségben is tárolhatjuk a tűzifát
- figyeljünk arra, hogy a tűzifa nem érintkezhet közvetlenül sem a talajjal, sem a fallal. Mindkét esetben hagynunk kell egy körülbelül 10-12 cm-es légrést, ezzel tudjuk biztosítani, hogy a fát átjárja a levegő és egyenletes legyen a száradás.
- zárt térben – például a ház alatti vagy a könnyűszerkezetes garázsban – kizárólag már csak száraz tűzifát tároljunk
- a betárolni kívánt fa alá tegyünk keretet – raklapot – így biztosítva azt a 10-20 cm-es légáteresztő réteget, ami az alsóbb rétegek befülledését képes megelőzni
- a farakás betakarásakor a rakás oldalát ne zárjuk le, így a szél a rakás résein át tud fújni, és gyorsabban szárad a fa
Mindig kerüljük a túl sűrű farakás építését vagy a teljesen zárt, levegőtlen helyen való tárolást, mert a fa amellett, hogy így sokkal nehezebben szárad ki, rosszabb esetben befülled.
Veszély, amire figyelnünk kell
Még egy rendkívül fontos dolog: a megvásárolt famennyiséget szigorúan tilos abban a helyiségben tárolnunk, ahol az felhasználásra kerül.
A kazán vagy a kandalló/cserépkályha közvetlen közelében semmiképpen ne tartsunk nagyobb mennyiségű tűzifát, a balesetek elkerülése érdekében. Sajnos a kipattanó szikra már nem egy esetben okozott tűzesetet, károkat és tragédiát.
forrás: AgroInform 11-26