FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ne fűtsön frissen vágott fával

Egyre többen vesznek tűzifát, köztük olyanok is, akik korábban soha nem vásároltak, állítják az erdészek. A várakozási idő azonban jelentős, van olyan erdőgazdaság, ahol csak januárra ígérik az árut. A szakemberek közben figyelmeztetnek: frissen kivágott fával fűteni életveszélyes, és a fűtőberendezést is tönkre teheti. Az ATV Híradó riportja.

Video: https://www.atv.hu/videok/embed/535373

Még mindig nincs elég tűzifa és nem is lesz, állítja egy pécsi erdész. Akkora az érdeklődés a hatósági áras fa iránt, hogy az összes igény kielégítéséhez a mostaninál 10-szer több fakitermelő kellene. Az erdészeteknek nagyjából 20 millió köbméter fát kellene kitermelniük hogy minden jogosult számára jusson tüzelő. A szakember szerint a munkaerőhiány miatt erre esély sincs.

Begovácz Zoltán erdész arról is beszélt, az esős időjárás is befolyásolja a fakitermelés mennyiségét, hiszen egy sáros erdőből sokkal lassabban lehet elszállítani a fát, sőt ez akár lehetetlenné is válhat.  

Ocsovai Béláné Szécsényben lakik. Ő egy hónapja rendelte meg a hatósági áras tűzifát, ami azonban a mai napig nem érkezett meg. Azt mondja, 10 köbméter fát rendelt, amit eddig még nem kapott meg, de még értesítés sem érkezett, hogy mikor fizethet érte.

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy frissen vágott tűzifával veszélyes fűteni. Magas víztartalma miatt tönkre teheti a kályhát, másrészt az égés során kátrány képződik, ami eldugíthatja a kéményt, akár életveszélyt okozva.

Feró Sándor cserépkályhás arra is figyelmeztet, hogy a nedves fát a cserépkályhák kifejezetten rosszul viselik. Hozzátette, sokan mégis nedves fával fognak begyújtani, mivel nincs más lehetőségük.

forrás: ATV 11-02

Előző cikk

BISEL - elindult a jelentkezés

Következő cikk

Engedéllyel lehet fát gyűjteni



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések