FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

YPEF 2022 – nemzeti döntő

Hét iskola nyolc csapata vett részt az idei „Fiatalok Európa Erdeiben” („Young People in European Forests”) nemzetközi tanulmányi verseny hazai döntőjében. A legjobbnak, meggyőző fölénnyel, a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium háromfős csapata bizonyult.

A tizedik alkalommal megrendezett verseny célja, hogy a résztvevő diákok az iskolarendszeren kívüli, részben önálló, részben a felkészítő tanáraik által koordinált tanulási, felkészülési folyamat keretében mélyebb ismereteket szerezzenek az erdőkről, erdőgazdálkodásról nemzeti és európai szinten egyaránt. Az YPEF nemzeti és nemzetközi fordulókból áll, arra a csatlakozott országok 2-3 fős csapatai nevezhettek.

A nemzetközi döntőbe az egyes országok a legjobb csapatukkal neveznek. A nemzetközi megmérettetés alapfeltétele természetesen a közös platform, amit jelen esetben az angol nyelv biztosít. Ennek megfelelően a kétfordulós hazai versenyben is a felkészülési anyagok egy része kizárólag angol nyelven volt elérhető.

A világjárvány miatti kétéves kényszerű szünetet követően rendhagyó kihívás elé állította a Nemzeti Versenybizottság a diákokat. Adott témában kellett megtervezniük és megvalósítaniuk egy projektet. A projekt témája „a fenntartható (tartamos) erdőgazdálkodás lehetőségei és korlátai egy kiválasztott erdőrészlet, erdőtömb és/vagy erdőtípus esetében a klímaváltozás adott területen várható hatásai függvényében”.

A szoros első fordulót követően, a döntőbe jutott nyolc csapat angol nyelvű prezentáció formájában mutatta be projektjét. Teljesítményüket a felnőtt zsűri mellett ők maguk is értékelték, pontozták.

Az első helyezést a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium Alisma Plantago aquatica L. (Vízi hídőr) nevű csapata szerezte meg. Projektjükben a klímaváltozás és az erdőkezelés hatásait vizsgálták egy zselici illír bükkösben (Vicio oroboidi-Fagetum). A projekt felépítése, szakmai tartalma, angolsága és prezentáció minősége alapján egyértelműen kimagaslott a mezőnyből. Akár egyetemi TDK-n is megállná a helyét.

A csapat tagjai Bujbáczi Fanni Luca, Benkő Julianna, Schlitt Bence Péter, felkészítő tanáraik Domokos Éva és Fodor Péter.

Szívből gratulálunk a teljesítményükhöz!

Ezzel megszerezték a jogot a nemzetközi döntőben való részvételre. Sajnos habár a covid járvány már nem akadálya a nemzetközi megmérettetésnek, az energiaválság ás az Európában dúló háború nem kedvez a nemzetközi döntő előkészítésének. Így maximális optimizmussal is 50%-nál kisebb esély van a döntő megszervezésére

forrás: OEE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőben gyűjtött értékek

Következő cikk

Van, aki eladja a szociális tüzelőt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések