FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magyar Asztalos 2022. december

A főszerkesztő üzeni: MI KERÜL A KARÁCSONYFA ALÁ? Közeleg az év vége, hamarosan itt a karácsony és egyre több olyan bejegyzést láthatunk a kedvenc közösségi médiafelületünkön, amelyben az emberek „új kollégát” mutatnak be. Olvashatjuk a kiírást: karácsonyra megleptem magam, Jézuska hozta, a családomtól kaptam, géppark-frissítés a műhelyben stb. Minden műhely életében fontos pillanatok ezek, amikor új eszköz kerül a fedélzetre.

Valami többet, jobbat várunk el tőle, bízunk benne, hogy a választott eszköz megfelelően segíti majd a munkánkat. Amennyiben egy adott feladatra tudunk vásárolni olyan eszközt, amivel időt és energiát spórolunk, akkor tegyük meg, mert hosszú távon beigazolódik, hogy márpedig az idő pénz.

Minden gép, vagy szerszám életútja elérkezik egy olyan állomásra, amikor már azt mondjuk, hogy kevés, nehezen megy vele az adott munka, vagy éppen tönkremegy. Az ilyen helyzeteket sokan sokféleképpen kezelik. Vannak, akik kevesebb időt szánnak az utánjárásra, hamar elfogadják a szakkereskedésekben az eladók által kínált termékeket, vagy ha egy adott márkához ragaszkodnak, akkor szintén könnyedén le lehet szűkíteni azt a termékkört, amiből választunk. Vannak, akik naphosszat bújják az internetet, kollégákkal egyeztetnek és próbálják megtalálni azt az eszközt, ami a legjobb ár-érték arányban megvásárolható. Manapság többször lehet hallani a szakemberektől, hogy „hiába ragaszkodom egy adott márkához, ha éppen az az eszköz, amit ők kínálnak, nekem nem felel meg”.

Ilyenkor kezdetét veszi a nyomozás az adatok tengerében, portálokon, videómegosztókon és összegyűjtjük a lehető legrelevánsabb adatokat, s azok alapján hozzuk meg a döntést. Őrületes kínálat van a piacon például kézi szerszámgépekből. Nagyon sok gyártó keresi a szakemberek kegyeit, ezeken belül márkánkként is hatalmas palettáról választhatjuk ki az új „munkatársat”. Ez sok esetben nem egyszerű feladat, főleg akkor, ha egy többmilliós gépről kell döntést hoznunk. Leggyakrabban az internetről tájékozódunk az új eszköz vásárláskor, így érdemes erről is szólni. A gyártók weboldalain megtaláljuk a gépek paramétereit, esetleg egy rövid leírást.

A szakkereskedések oldalain már kevesebb információt tüntetnek fel és legtöbbször mindenhol ugyanazt a szöveget találjuk, ami sok esetben valamilyen rossz fordítása annak a szövegnek, ami a márka külföldi oldalán található. Így jól látszik az, hogy a kereskedőknek is talán jóval nagyobb energiát kellene fektetni az online tájékoztatásba, amivel az ügyfelek dolgát könnyítenék meg. Pozitív, hogy egyre több videó születik a témában, ahol már nemcsak a gépek adatairól kapunk információt, hanem tesztelés közben is láthatjuk és kapunk véleményt is az adott eszközről.

Az jól látszik, hogy például a szerszámgépgyártók nem állnak le, folyamatosan fejlesztik termékeiket, pillanatok alatt érkeznek az új típusok. Érdemes csak abba belegondolni, hogy pár év alatt mekkora fejlesztés történt az akkumulátoros gépek piacán. A mai világban igenis nagy szükség van az olyan felületekre, ahol az új termékekről, fejlesztésekről tudunk informálódni, ahol részletes és konkrét válaszokat kapunk ahhoz, hogy végül jó döntést tudjunk hozni. A szerszámok és gépek bemutatása mellett a faipar számtalan újdonságát bemutató, a szakembereket segítő és tájékoztató felületként volt jelen a Magyar Asztalos eddig is – és bízunk benne, hogy a jövőben is egyre többen választják magazinunkat. Részünkről a 2023-as évben is arra törekszünk, hogy részletes és releváns információkkal segítsük olvasóinkat, valamint szeretnénk megköszönni eddigi bizalmukat.

Így az év végén azt kívánjuk, hogy mindenki karácsonyfája alatt legyen bőségesen az új szerszámokból, a kedvenc gépekből – és az egész szerkesztőség nevében, minden olvasónknak kellemes ünnepeket és boldog új esztendőt kívánunk!

Laukó Zoltán
forrás: a 2022-ben online előfizethető, digitális Magyar Asztalos

Előző cikk

Beszéljünk a telepített erdőkről

Következő cikk

A tiszafa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések