FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Ácsképző Központ átadása Nagyvázsonyban

Az első Ácsképző Központ ünnepélyes átadására került sor pénteken Nagyvázsonyban. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy higgyük el, ez a beruházás Magyarországon történik, hiszen egy sikeres vállalkozó nem csak magára, hanem a közjóra is gondolt.

Mindamellett az állam egy olyan képzési reformot, és pályázati rendszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy akinek elképzelései vannak, azok valóban meg is valósuljanak. – Elszoktunk attól, hogy sikertörténetekre hívjuk fel a figyelmet, de ami most Nagyvázsonyban történik,  sikertörténet – jelentette ki a miniszter. – Mindez azt mutatja, hogy a korábban megálmodott szakképzési reform megvalósulóban van. Ez nem csak egy személy és egy cég sikere, hanem általuk egy régió sikere is.  

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében más mellett arról is beszélt; ez az átadás ismét egy mérföldkő. – Ahhoz, hogy jó szakképzést műveljünk, ahhoz elengedhetetlen, hogy mindezt együtt tegyük a gazdálkodó szervezetekkel – hangsúlyozta. – A közös képzés lehetőséget teremt arra, hogy az iskola és a vállalkozók a tudásukat összehangoltan adják át a gyerekeknek. A helyettes államtitkár kijelentette azt is, az ágazati képzőközpont is egy lehetőség, mégpedig arra, hogy azok a duális partnerek is belépjenek a képzésbe, akik egyedül nem képesek erre. Jelenleg 200 ágazati képzőközpont működik az országban. 

Piltman Miklós ácsmester, az Ács Képző Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a képzőközpont létrehozásának a célja az volt, hogy a tetőépítéshez kapcsolódó szakmák gyakorlati és elméleti oktatásához színvonalas képzőhely jöjjön létre. – Szeretnék abból a sok jóból, amit a szakmámtól kaptam valamit átadni a fiataloknak – fogalmazott. – Ezért a célért fogtunk össze és indítottuk el a beruházást. 

Pályázatot adtak be egy 560 négyzetméter alapterületű létesítményre, és a duális képzés megvalósításához szükséges eszközökre, ami sikeres volt. A beruházás tavaly tavasszal kezdődött, még nincs kész teljesen, ám a hagyományok miatt az ácsok védőszentjének, Szent József névnapjának a hétvégéjén bemutatták a projektet.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a szakma nevében köszöntötte az ünnepségen résztvevőket. Mint fogalmazott, kiemelt feladatuk a szakképzéssel való foglalkozás. Már csak azért is, mert minden építőipari alapszakma hiányszakma, amihez viszont mára duplatudás kell. Szerinte nem elég a modern tudományt tudni, érteni kell a több száz éves építményeket is.  

Fotó: Tető Piltman

Forrás: veol.hu
Fotók: Nagy Lajos

Előző cikk

Fa Forradalom - a fával visszaélnek

Következő cikk

BIOEAST országok kutatási terve




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version