FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló EU rendelet (PPWR) javaslatban szereplő újrahasználat célértékeinek hatásvizsgálata

Az uniós csomagolási szabályozás hatásairól szóló új tanulmány szerint az újrahasználatra vonatkozó általános megközelítésnek nem kívánt következményei lehetnek: magasabb CO2-kibocsátás és magasabb költségek.

[MM: Raklapról a cikk végén.]

Miközben az EU a csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendelet (PPWR) elfogadására készül, egy új, különböző forrásokból származó adatokat egyesítő, mélyreható tanulmány szerint a 2030-ig szóló szigorú, újrafelhasználható csomagolási célok előírása komoly hatással lesz az EU éghajlati lábnyomára és a fogyasztók költségvetésére.

Az új kutatás több, a csomagolásról szóló meglévő tanulmányt is áttekint, és két különálló modellforgatókönyvre támaszkodik: az egyik a belgiumi élelmiszer-vendéglátásra, a másik pedig a németországi e-kereskedelmi csomagolásokra vonatkozik. Ezeket a felhasználási eseteket azért választották ki, hogy összehasonlítsák a ma használt papír alapú csomagolás hatásait az újrafelhasználható műanyag csomagolások hatásaival, ha a PPWR-ben előirányzott 2030-as újrafelhasználási célokat alkalmaznák. Az így kapott tanulmány a környezeti hatások, a gazdasági hatások és a társadalmi következmények elemzését tartalmazza.

Arra a következtetésre jut, hogy az újrahasználható megoldások nagyobb CO2-kibocsátást eredményeznének, mint a papír és a karton – akár 160%-kal több szén-dioxid kerülne a légkörbe az ételek elvitelénél és akár 40%-kal több az e-kereskedelemnél – derül ki a McKinsey szintén ma megjelent cikkéből, amely a kutatás egyik forrása.

A papír és a karton a fenntartható és újrahasznosítható csomagolóanyagok főáramú formájává vált. Ez az újrahasznosításba való több évtizedes befektetésnek, a körforgásos tervezésnek és újabban a műanyagszennyezéssel kapcsolatos jogszabályoknak köszönhető. A teljesen új csomagolási modell kifejlesztéséhez szükséges beruházások és a magas működési költségek miatt az újrafelhasználhatóbb csomagolás összességében magasabb költségeket jelentene. A jelentés szerint ezek a költségek nagyrészt a fogyasztókra hárulnának.

A tanulmányban előrevetített forgatókönyvek szerint a CO2-kibocsátás és a költségek tekintetében is elsősorban a közlekedés lenne a hajtóerő. Az újrahasználható csomagolást a szállítás vagy vásárlás után vissza kell szállítani a gyártóhoz. Nem ez a helyzet az újrahasznosítás esetében, amely nem az eredeti gyártóhelyhez, hanem a fogyasztóhoz közelebb történik.

A jelentésben az újrafelhasználható műanyag csomagolásokra vonatkozó feltételezések mégis a legjobb esetben is a legjobb forgatókönyvet képviselik, feltételezve például, hogy a műanyag újrahasznosítás a jövőben gyors fejlődésen megy keresztül, vagy hogy a műanyag csomagolásokat a jelenleginél sokkal többször fogják újrafelhasználni.

Töltse le a jelentés rövid magyarázatát: A PPWR újrafelhasználási céljainak hatásvizsgálata. (3 oldal, rajzokkal, grafikonokkal angolul, pdf)

A teljes jelentés letöltése: A javasolt PPWR újrafelhasználási céljainak hatásvizsgálata. (52 oldal, pdf, angolul)

Jori Ringman, a Cepi, az Európai Papíripari Szövetség főigazgatója: “Ha jól csináljuk, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás egymást kiegészítő megoldások lehetnek a nagyobb körforgásos jelleg eléréséhez. Az uniós jogszabályok jelenleg azt mondják, hogy az egyik vagy a másik megoldás mellett szóló döntésnek többek között a műszaki megvalósíthatóság, a gazdasági életképesség és a környezetvédelem indokolt indokain kell alapulnia. Erről nem lehet az Európai Bizottság által javasolt, az egész EU-ra kiterjedő, általános érvényű határozattal dönteni, hanem ezt esetről esetre kell megtenni, miközben előnyben kell részesíteni azokat a lehetőségeket, amelyek a legjobb általános környezeti eredményt biztosítják.”

“Ezzel az új jelentéssel áttekintést nyújtunk arról, hogy mit mond a tudomány az újrafelhasználható, fosszilis alapú és az újrahasznosítható, rostalapú csomagolásról, valamint ezek éghajlatra és környezetre gyakorolt hatásáról két jól kutatott esetben. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy az újrahasználható csomagolóanyagokra vonatkozó átütő célértékek egyszerűen nem felelnek meg a környezeti előnyök bizonyításán alapuló megközelítésnek”.

Forrás: CEPI
és a CEPI hírlevele
Fatájolta: MM

Kiegészítés:

A fenti az Európai Papírszövetség közleménye, nyilván ők elsősorban papírfogyasztási és papír, csomagolópapír újrahasználat ügyével foglalkoznak. Ugyanakkor a tanulmányban a raklapra vonatkozóan érdekes lehet még ez az ábra.

A tanulmány 10. oldalának ábrája szerint a raklap, láda, doboz újrahasznosítás részarányát a 2030. évi 30%-os célról 2040-re +60%ponttal, 90%-ra akarják emelni.

Előző cikk

Mészáros Károly Emlékalapítvány

Következő cikk

Zajlanak a szemétszedő túrák




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version