FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU 2021: az energia termelésben a legnagyobb tételt a megújulók adták

Vízerőmű gát a folyón, vízkibocsátás a tározóból, légifelvétel (AdobeStock)

Az EU-ban az energiatermelés különböző energiaforrások között oszlik meg: szilárd tüzelőanyagok, földgáz, nyersolaj, nukleáris energia és megújuló energia (például biomassza, víz-, szél- és napenergia).

2021-ben az EU primerenergia-termeléséhez legnagyobb mértékben a megújuló energiaforrások járultak hozzá (az EU teljes energiatermelésének 41%-a). Ez 2016 óta így van, amikor a megújuló energiaforrások először előzték meg a nukleáris energiát. Az atomenergia (31%) volt a második legnagyobb forrás, amelyet a szilárd tüzelőanyagok (18%), a földgáz (6%), a kőolaj (3%) és az egyéb (0,2%) követett.

Adatforrás: nrg_bal_s 
Megújulók, nukleáris, szilárd, földgáz, nyersolaj, egyéb.
Az energiatermelés az EU országaiban

Az energiatermelés az egyes EU-tagállamokban nagyon eltérő volt.

Máltán 2021-ben a megújuló energia volt az elsődleges termelés kizárólagos forrása (más szóval, ez az ország nem termelt más típusú energiát). A megújuló energia több uniós országban is a fő forrást jelentette, 95% feletti részesedéssel Lettországban (közel 100%), Portugáliában (98%) és Cipruson (96%).

Lengyelországban (72%), Észtországban (56%) és Csehországban (45%) a szilárd tüzelőanyagok voltak a fő energiaforrás.

A földgáz részesedése Hollandiában (58%) és Írországban (42%) volt a legnagyobb; a fő energiatermelési forrás a megújuló energiaforrások és a bioüzemanyagok voltak 49%-kal). Eközben a kőolaj részesedése Dániában volt a legnagyobb (35%; fő forrása a megújuló energiaforrások és bioüzemanyagok voltak 48%-kal).

Az energiatermelés az EFTA-országokban

Míg Izlandon a megújuló energia az elsődleges termelés 100%-át tette ki, addig Norvégiában csak 7%-át, ahol a földgáz (47%) és a kőolaj (45%) részesedése volt a legnagyobb.

Az EU-ban termelt energia a fogyasztásnak csak 42%-át fedezte.

2021-ben az energiatermelés az energiafogyasztásnak csak 42%-át fedezte, ami miatt az EU harmadik országokból származó importra szorult. Ezért ahhoz, hogy teljes képet kapjunk az EU energiaszükségleteiről, a termelést az importtal együtt kell szemlélni.

2021-ben a fő importált energiatermék a kőolajtermék (beleértve a nyersolajat is, amely a fő összetevő) volt, amely az EU-ba irányuló energiabehozatal közel kétharmadát tette ki (64%), ezt követte a földgáz (25%) és a szilárd fosszilis tüzelőanyagok (6%).

Szeretne többet megtudni?

Az energiáról további információkat talál az Eurostat Shedding light on energy in the EU című interaktív kiadványának 2023-as frissített kiadásában.

Ez a kiadás összefoglalja és összegyűjti a 2021-re vonatkozóan közzétett összes főbb mutatót, valamint a 2022 első félévére vonatkozó legfrissebb gáz- és villamosenergia-árakat.

Forrás: EUROSTAT

Kiegészítés:

Tehát: 2021-ben az EU primerenergia-termeléséhez legnagyobb mértékben a megújuló energiaforrások járultak hozzá (az EU teljes energiatermelésének 41%-a). Ugyanakkor: 2021-ben az energiatermelés az energiafogyasztásnak csak 42%-át fedezte, ami miatt az EU harmadik országokból származó importra szorult. Azaz a megújulók az összes energiafogyasztásban 0,41×0,42=0,1722, illetve 17,22% részaránnyal voltak jelen 2021-ben.

A fentit lehet, hogy nem így kellet volna számolnom, mert az Eurostat Shedding light on energy in the EU című interaktív kiadványban a megújulókkal foglalkozó blokkban a megújulók összes fogyasztási hányadára 21,8% szerepel 2021-re, ami enyhe visszaesés a 2020-ban elért eddigi legmagasabb részarányhoz képest.

A megújulók részaránya országonként 2021-ben az összes fogyasztásban:

Forrás: : Eurostat – access to dataset

Előző cikk

TeSzedd! hulladékgyűjtő akció

Következő cikk

MOME vállalkozásfejlesztési programja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…