FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

TeSzedd! hulladékgyűjtő akció

Április 11-én, kedden 18.00 óráig jelentkezhetnek az önkéntesek a tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! programsorozatra – hívta fel a figyelmet keddi közleményében Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM)  parlamenti államtitkára.

A minisztérium támogatásával megvalósuló közösségi kampány célja, hogy megerősítse a környezettudatos attitűdöt a lakosság, a fogyasztók körében, hangsúlyozza az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságát és népszerűsítse az önkéntességet.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez. A Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében eddig több százezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a Hulladékradar applikáció is segíti, melyet már több mint 27 ezer felhasználó töltött le.

Koncz Zsófia közleményében kitért arra is, hogy az idei TeSzedd! a Föld napján, április 22-én kezdődik és – a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan – április 28-ig tart. Önkéntesként, illetve koordinátorként lehet részt venni rajta. Az akcióban gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, így legfőképpen a háztartási jellegű hulladékok, aminek elszállításáról a minisztérium és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. gondoskodik.

Amennyiben az akció helyszínén nem gyűjthető hulladék található (például építési-bontási törmelék, gyógyszerek, elektromos és elektronikai berendezés, gumiabroncs, bútorok, zöldhulladék), arról az illetékes önkormányzatot szükséges értesíteni, illetve a Hulladékradar applikáción keresztül is bejelenthető.

Az államtitkár felidézte, Magyarországon 2011 óta rendezik meg a TeSzedd!-et, amely az ország legnagyobb önkéntes mozgalma. Az eseményen évről évre egyre többen vesznek részt, tavaly országszerte 900 ponton 850 tonna hulladékot gyűjtöttek össze az oktatási intézmények diákjai és pedagógusai, munkahelyi és helyi közösségek, valamint baráti társaságok tagjai. “Célunk, hogy idén ezt túlszárnyaljuk” – tette hozzá Koncz Zsófia.

A környezetért tenni akaró önkéntesek jövő héten kedden 18.00 óráig a szelektalok.hu oldalon regisztrálhatnak a programra – olvasható az EM közleményében.

forrás: Energiaügyi Minisztérium, MTI

Előző cikk

8 lenyűgöző lombkoronasétány Magyarországon

Következő cikk

EU 2021: az energia termelésben a legnagyobb tételt a megújulók adták



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések