FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megváltozott a tanya fogalma

Tanya a település külterületén, mezőgazdasági területen fekvő, legalább 1500 m2, legfeljebb 10 000 m2 nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás célját szolgáló lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik. A tanya területén vendéglátást szolgáló épület is elhelyezhető.

A 2023. március 30. napján életbe lépett az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletnek a tanya beépíthetőségével összefüggő módosításáról szóló Kormány 90/2023. (III. 22.) Korm. rendelet, ami alapján a tanya fogalma a következőképpen alakul:

Tanya a település külterületén, mezőgazdasági területen fekvő, legalább 1500 m2, legfeljebb 10 000 m2 nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás célját szolgáló lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik. A tanya területén vendéglátást szolgáló épület is elhelyezhető.”

A fentieken túl az új szabályozás értelmében a megengedett beépítettség mértéke nem változik – az továbbra is legfeljebb 30% -, azonban ezentúl az épület beépítési magassága is szabályozásra került, az nem haladhatja meg a 4,5 métert. Továbbá a módosítás maximalizálja a tanyán elhelyezhető lakórendeletetésű épületek számát, valamint ezeknek nagyságát is.

A módosítás itt tekinthető meg.

forrás: NAK/ dr. Szilvás Zoltán

Előző cikk

Vár az erdő - új kiadvány

Következő cikk

Szakma Sztár Fesztivál 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések