FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Év Erdésze 2023 – interjú

Balról jobbra: Stefanich Péter, Jánosi Kristóf, Agg Máté

A versenyek indulása óta jól szerepelnek a zalai erdészek az „Év erdésze” versenyen, többször is bekerültek az országos első három helyezett közé.

Jánosi Kristóf, 2023 év erdésze úgy állt rajthoz, hogy jó lenne az első tízben benne lenni, majd ahogy fogytak a feladatok, egyre inkább erősödött benne az érzés, hogy akár a dobogó sem elképzelhetetlen – árulta el az Agroinformnak.

A Zalaerdő Zrt. lenti erdészetének fiatal szakembere nyerte meg (így mindössze 30 évesen felért a szakma csúcsára) az Országos Erdészeti Egyesület nemrég zárult versenyét, amelynek keretében évről évre kiválasztják az év erdészét. Az első helyezést tanúsító vándorserleget és oklevelet a hétvégén vehette át Kristóf az egyesület hagyományos, immár 153. alkalommal megrendezett vándorgyűlésén, Zánkán.

– Nagyon sokat jelent számomra ez a siker, amit elértem, mert tudom, mennyi munka és lemondás van benne – jelentette ki kérdésünkre Jánosi Kristóf, aki július elsejétől beosztott erdészből kerületvezető erdésszé lép elő. – Több kollégám segített a felkészülésben, nekik és a páromnak is köszönöm a tanácsokat és a türelmet. A Lenti Erdészetnél már jóval a versenyen való részvételem előtt körvonalazódott, hogy beosztott erdészből kerületvezető erdésszé léphetek elő, s ez motivált, be akartam bizonyítani, hogy tényleg alkalmas vagyok a feladatra ilyen fiatalon is. Emiatt is sokat jelent ez a győzelem.

Kristóf hivatásválasztásának nem volt családi előzménye, hacsak annyi nem, hogy keresztapja vadász, bérmakeresztapja pedig természetvédő. Még általános iskolában az egyik osztálytársa édesapja erdész volt, s gyakran megfordult azt iskolában erdész viseletben. Ami nagyon megtetszett Kristófnak, valamiért mindig a szabadság fogalmával kötötte össze. Voltaképpen ez a szabadságélmény vezette a pályára.

év erdésze

Jánosi Kristóf munkában a versenyen – fotó: Bakonyerdő Zrt./Tóth Péter

Kristóf a versennyel kapcsolatban elmondta: erős volt a mezőny, s a megmérettetés nehézségét az adta, hogy olyan feladatok is kerültek a versenyzők elé, amiket nem feltétlenül ők végeznek a mindennapokban, hanem mondjuk az erdőrendezők.

– Gyakran kevés volt az idő is, például az állományleírásra sem jutott elég, szerintem ez is az oka annak, hogy a maximális 125 pontból senki nem ért el többet nyolcvanhétnél – árulta el a fiatal erdész. – Azt gondolom, ez volt a legnehezebb feladat mindannyiunk számára.

Jó ideje dolgozik már Kristóf rutinosabb kollégái mellett, sok mindent tanult tőlük, így nem fél új beosztásától. A versenyre napi 3-4 órákat készült az elmúlt hetekben, biztosan az is hasznára lesz a jövőben.

– Abban a kerületben, ahol kerületvezető leszek, zajlik most egy komoly termelés, meglehetősen sok faanyaggal. Eddig még nem vettem részt soha a folyamat elejétől a végéig, csak bizonyos szakaszokban. A készletkezelésben még szükségem van némi rutinra, de nem félek tőle – jelentette ki.

Mint mondta, nem problémának, hanem kihívásnak tartja ezt a feladatot is.

Jánosi Kristóf szabadidejében angolul tanul, céljai közt pedig azt mondta: szeretné új beosztásában a lehető legjobban végezni a munkáját.

forrás: AgroInform

Előző cikk

1 éves a JYSK B2B üzletága

Következő cikk

Gyászhír - Zoltán György [70]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések