FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A drónos őzgidamentés sikere és jövője

A nyolcezer hektáron gazdálkodó Kóhalma Vadásztársaság elnöke és hivatásos vadászai közreműködésével, az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest vármegyei Területi Szervezete támogatásával az ABZ Drone Kft. munkatársai Alsónémedi határában, a vadásztársaság területén, hőkamerával felszerelt drónnal a különböző vegetációban történő gidakeresést és -mentést hajtottak végre, sikerrel!

A projekt sikeressége elöljáróban minden érdekelt, még a meghívott sajtó számára is kétségeket ébresztett, lévén hogy korábban ilyen tapasztalatokkal nem rendelkezett sem a magyar vadgazdálkodási szakma, sem a drónokkal szolgáltatást nyújtó, illetve azokat forgalmazó cégek.

A hajnali órákban kezdődött el a Yuneec E20TVX termál hőkamerával felszerelt YUNEEC H850 RTK típusú pilóta nélküli légi jármű felemelkedése a már előre kinézett, várhatóan elfektetett őzgidákat rejtő kaszálón és búzatáblán. A hűvös, hajnali időben 100-120 méteres magasságba felröptetett drón hőkamerája jól elkülönítetten láttatta a kijelzőn a különféle hőforrásokat.

Gidának azonban nyoma sem volt, mígnem egy mezei nyúlnál talán valamivel nagyobbacska hőforrást nem jelzett a kijelző. Ekkor a drónkezelő telefonon keresztül irányította a hivatásos vadászt, hogy a drónhoz képest merre találja a vélt vadat, és hamar nagy öröm fogta el a jelenlévőket, mikor beigazolódott, hogy a hőkamerával felszerelt drón képes nagy takarás mellett is pontosan láttatni a gida helyzetét. A lelkesedés a búzatáblára röpítette a kint lévőket, ahol további két gidát sikerült detektálniuk a drónpilótáknak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Előző cikk

Lesz-e újabb tűzifaprogram?

Következő cikk

KSH: fogyasztói árak +17,6%-on



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések