FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A tűzifa ára is nőtt

Ahogy sok másnak, úgy megemelkedett idén a tűzifa ára is a tavalyi évhez képest. A drágulás bérek, a szállítási költségek és más járulékos költségek emelkedésével magyarázható, ami pedig kihat a kereslet alakulására. Az előző fűtési szezonban sok háztartásban tértek át alternatív fűtési módszerekre, de idén már egy teljesen átlagos gazdasági évre számítanak.

A téli tűzifamennyiség beszerzéséről célszerű minél előbb, akár már tavasszal vagy nyár elején gondoskodni, egyrészt azért, hogy az kellőképpen kiszáradjon, másrészt így a kereskedőknek is több idejük marad a különböző fafajok pótlására. Kreiner Roland, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatója arról beszélt, a tavalyival ellentétben idén akkor sem kell készlethiány miatt hosszabb várakozásra számítani, ha valaki ősszel szeretne nagyobb mennyiséget vásárolni. A szállítási idő növekedésével ilyenkor azonban számolni kell.

– A befizetés teljesen gond nélkül zajlik, tehát amikor valaki vásárolni szeretne, bemegy az illetékes erdészethez, befizeti a fát azonnal. A szállítás viszont részben időjárásfüggő, hiszen az erdeink zömében nehezen megközelíthető helyen vannak, és hogyha olyan időjárás van, például esik az eső, akkor lehet némi csúszás a szállításban, de ez sosem nagy, néhány héten belül általában mindenki megkapja a fáját, tehát igazából ebben sincs fennakadás – hangsúlyozta Kreiner Roland, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatója.

A megemelkedett gázárak miatt a tavalyi évben az azt megelőző fűtési szezonokhoz képest a megszokottól eltérő piaci igények alakultak ki. Szörcsök Zsolt, a Szörcsök Művek Kft. ügyvezetője elmondta, a legnépszerűbb fafajok tekintetében nem történt változás.

– Mindenkinek változó. Az akác, a bükk, a gyertyán, minden évben ezek főleg, a tölgyfa esetleg. Mindenkinek a megszokásokon alapul, de igazából mindegyik jó. Az a lényeg, hogy legyen száraz, legyen megbízható helyről, megbízható mennyiség, ez a fontos, tehát ez nem változott az előző évekhez képest – fogalmazott Szörcsök Zsolt, a Szörcsök Művek Kft. ügyvezetője.

A szakemberek szerint a tavalyihoz hasonló rohamra idén nem kell számítani, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a tűzifa megvásárlását.

forrás: KanizsaÚjság 09-15

Előző cikk

Már szállítják a tüzelőnek valót

Következő cikk

Halálos erdei baleset




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version