FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

IUFRO: együttműködés Ukrajna erdeiért

Az együttműködés szükségletei és prioritásai című fórum volt november 21-22-én Ausztriában. A modern, célzott kutatás és a minőségi oktatás, a nemzetközi kollégákkal és partnerekkel folytatott nagyobb mértékű tapasztalatcsere, a tudomány és a szakpolitika közötti jobb kölcsönhatás, valamint a nemzetközi és nemzeti szereplőkkel való jobb koordináció és kommunikáció kulcsfontosságú az ukrán erdők fenntartható jövőjének biztosításához.

Az erdők Ukrajnában az ország területének mintegy 16,5%-át teszik ki, és fontos funkciókat töltenek be, többek között a vidéki megélhetés támogatását, a biológiai sokféleség megőrzését és a mezőgazdasági területek erózió elleni védelmét.

Jelenleg két fő tényező súlyosan érinti azokat: az éghajlatváltozás és a folyamatban lévő háború. A viharok, kártevők, betegségek és erdőtüzek következtében bekövetkező degradáción és az erdők pusztulásán túlmenően a háború nagy erdőségeket károsított, és a fel nem robbant lőszerekkel szennyezés miatt megközelíthetetlenné tette azokat. A háború megzavarta a kutatási és oktatási infrastruktúrát is, beleértve az erdőkkel kapcsolatos rendszeres adatgyűjtést, és az erdészkutatók és diákok az ország más részeibe vagy külföldre való áttelepüléséhez vezetett.

E kihívások kezeléséhez szilárd tudományos eredményekre, erőteljes politikai támogatásra és minőségi erdei oktatásra van szükség. Az erdészeti kutatás és oktatás azonban nehézségekbe ütközik Ukrajnában. A fő kihívások közé tartozik a kutatási kapacitás megerősítése a kiemelt kutatási területek és az alulreprezentált kutatási területek kezelése érdekében, a minőségi kutatási adatok fenntartása, terjesztése és digitalizálása, az erdészeti tudományok kiválóságának előmozdítása, a kutatók bevonása a hálózatokba és az együttműködésbe, valamint általánosságban a tudományos alapokon nyugvó politikai döntéshozatal és a helyszíni erdőgazdálkodás szükségessége.

Egyértelműen szükség van az erdészeti programok és karrierek vonzerejének növelésére is, például az egyetemi tantervek átalakításával, hogy azok több környezeti, társadalmi és politikai tudományt tartalmazzanak, a nemzetközi és nemzeti kollégákkal és hálózatokkal több csere elősegítésével, az angol nyelvtudás javításával és több gyakorlati tapasztalat nyújtásával. Emellett gyakran nem tudatosulnak a meglévő együttműködési lehetőségek és a nemzetközi projektekben részvételhez szükséges kapacitás hiánya, vagy az Ukrajnával kapcsolatos témák hiánya a projektekben.

Ezeket és más fontos kihívásokat az ukrajnai erdészeti tudományokkal és oktatással foglalkozó kétnapos hibrid fórumon azonosították: Az együttműködés szükségletei és prioritásai című fórumon, amely 2023. november 21-22-én került megrendezésre az IIASA Laxenburgban (Ausztria). A rendezvényt az Ukrán Nemzeti Élet- és Környezettudományi Egyetem (NUBiP), az Alkalmazott Rendszerelemzés Nemzetközi Intézete (IIASA) és az Erdészeti Kutatási Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IUFRO) közösen szervezte, az osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Regionális és Vízügyi Minisztérium (BML) támogatásával.

“A fórumon ukrán erdészhallgatók, pályakezdő és középkorú erdészeti kutatók, valamint vezető európai egyetemek és nemzetközi intézmények képviselői találkoztak, hogy megvitassák az ukrajnai fenntartható erdőgazdálkodás támogatását célzó gyakorlati intézkedéseket és stratégiai lépéseket” – jegyzi meg a fórum elnöke, Sergiy Zibtsev professzor (NUBiP/IIASA).

“A nemzetközi tudományos és oktatási együttműködés kulcsfontosságú a háború és az éghajlatváltozás jelentette kihívások leküzdéséhez. E fórum tervezésekor, szem előtt tartva a házigazda szervezetek, a NUBiP, az IIASA és az IUFRO hátterét és küldetését, tudatosan döntöttünk úgy, hogy Ukrajna erdészeti kutatási és oktatási igényeire és prioritásaira összpontosítunk, hogy a folyamatban lévő nemzetközi együttműködésben mutatkozó hiányosságot pótoljuk” – mondta Alexander Buck, az IUFRO ügyvezető igazgatója.

“Integrált és rendszeralapú megközelítés javasolt az erdészeti tudomány támogatására, valamint – egy egészséges erdei oktatási rendszerrel együtt – az ágazat felkészítésére a gyors helyreállításra már most, az erdők közép- és hosszú távú helyreállításának biztosítása érdekében” – mondja Florian Kraxner, aki az IIASA Biodiverzitás és természeti erőforrások programjának Mezőgazdasági, erdészeti és ökoszisztéma-szolgáltatások kutatócsoportját vezeti.

A fórumon azonosított ilyen és más, a nemzetközi együttműködés szempontjából kiemelt fontosságú területek kezelésére a résztvevők egy sor ad hoc és középtávú tevékenységet javasoltak, figyelembe véve a hatást, a költségvetési igényeket és a végrehajtás egyszerűségét a nemzetközi együttműködés fokozása érdekében. A fórum főbb eredményeit összefoglaló jelentést hamarosan közzéteszik és széles körben terjesztik azzal a céllal, hogy az érdekeltek és a politikai döntéshozók összehangolt és hatásos fellépését mozgósítsák az erdészeti tudomány és oktatás támogatására Ukrajnában.

A fórumról további részletek a IUFRO honlapján és az IIASA honlapján. Valamint ezen IUFRO sajtóanyag letölthető pdf-ben is angolul.

Az együttműködő partner szervezetek:

A NUBiP-ről: A több mint 110 éves múltra visszatekintő Ukrán Nemzeti Élet- és Környezettudományi Egyetem (NUBiP) az egyik vezető oktatási és tudományos intézmény, amely a tájakkal foglalkozik, beleértve a mezőgazdaságot, az erdőket és a védett területeket Ukrajna-szerte. A közös tudományos projektek és csereprogramok, amelyekben mester- és PhD-hallgatók vesznek részt, fontos eszközei a tájak jobb kezelésének és a társadalom tudatosságának növelésének. https://nubip.edu.ua/en.

Az IIASA-ról: Az Alkalmazott Rendszerelemzés Nemzetközi Intézete (IIASA) egy nemzetközi tudományos intézet, amely a XXI. században a globális környezeti, gazdasági, technológiai és társadalmi változások kritikus kérdéseit kutatja. Eredményeink értékes lehetőségeket nyújtanak a politikai döntéshozók számára változó világunk jövőjének alakításához. Az IIASA független, és Afrikában, Amerikában, Ázsiában és Európában működő, tekintélyes kutatásfinanszírozó ügynökségek finanszírozzák. www.iiasa.ac.at.

Az IUFRO-ról: Az Erdészeti Kutatási Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IUFRO) olyan erdészeti tudósok nonprofit és nem kormányzati jellegű világméretű hálózata, akik önkéntes alapon működnek együtt az erdők és fák ökológiai, gazdasági és társadalmi vonatkozásainak jobb megértése érdekében. Az IUFRO több mint 15.000 tudóst egyesít több mint 630 tagszervezetben – főként állami kutatóközpontokban és egyetemeken – 115 országban, és tagja a Nemzetközi Tudományos Tanácsnak. A szervezetet 1892-ben alapították Németországban, és 1973 óta az ausztriai Bécsben van a központja. Az IUFRO 26. világkongresszusára 2024-ben Stockholmban, Svédországban kerül sor. https://www.iufro.org/.

Forrás: IUFRO (Laxenburg/Bécs, 2023. november 29.)

FATÁJ: A fent írtakon túl a 3 szervezet úgy tűnik kihagyta vizsgálatai köréből azt a jelenséget, amiről a cikkben lehet olvasni: Korrupt ukrán államerdész

Előző cikk

Ingka Csoport évértékelése

Következő cikk

SOE EMK TDK 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések