FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ingka Csoport évértékelése

Az Ingka Group, a legnagyobb IKEA kiskereskedelmi vállalat, jó teljesítményről számol be a 2023. pénzügyi évről. Az IKEA víziója, miszerint jobb mindennapi életet kell teremteni sok ember számára, továbbra is vezérli az üzletágat, amely 5,4%-kal 44,3 milliárd euróra növeli bevételeit, miközben stabil működési eredményt könyvelhet el. A vállalat emellett 1 milliárd euróval növelte a megújuló energiaforrásokra vonatkozó kötelezettségvállalását, 2030-ig elérve ezzel a 7,5 milliárd eurót.

A gazdasági instabilitás, a geopolitikai volatilitás és a világjárvány folytatódó utóhatásai kihívásokkal teli pillanatokat okoztak a 2023. pénzügyi évben. Ennek ellenére a csoport teljes árbevétele elérte a 44,3 milliárd eurót (2022. pénzügyi év: 42 milliárd euró) a három üzletágban: IKEA Retail, Ingka Centres és Ingka Investments.

“Ez egy újabb egyedülálló és kihívásokkal teli év volt. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy teljesítettük célkitűzéseinket, miközben azon dolgozunk, hogy létrehozzuk: Jobb otthonok, jobb életek, jobb bolygó és egy jobb vállalat most és hosszú távon. Különösen büszke vagyok kollégáink kemény munkájára a pénzügyi teljesítményért, mivel ezeket az erőforrásokat arra használjuk fel, hogy továbbra is újra befektessünk az IKEA víziójának megvalósításába” – mondta Juvencio Maeztu, az Ingka Csoport (IKEA) vezérigazgató-helyettese és pénzügyi igazgatója.

“Mivel sok ember pénztárcája egyre vékonyabb, elsődleges prioritásunk, hogy vásárlóink számára megfizethetőbbé és alacsonyabb árakat biztosítsunk, így az IKEA kínálatát sokkal több ember számára elérhetővé tesszük. Az alacsony ár a DNS-ünk része, és világszerte számos termék árát csökkentjük.

Továbbra is elkötelezettek maradunk vásárlóink kiszolgálása iránt, és olyan lakberendezési inspirációkat és megoldásokat kínálunk, amelyek támogatják az emberek álmait és igényeit az otthoni életben. A globális kihívások idején különösen szükségünk van arra, hogy pénzügyileg fittek legyünk. Itt alapítónk, Ingvar Kamprad inspirál minket a generációkban való gondolkodásra és a hosszú távú jövőkép fontosságára” – teszi hozzá Maeztu.

Mint korábban bejelentették, az Ingka Csoport 41,7 milliárd eurós IKEA kiskereskedelmi forgalmat könyvelhetett el a 23. pénzügyi évben, és kiemelte a következő három évben több mint 4,5 milliárd eurós beruházási terveit több piacon. A vállalat folytatja az áruházak átalakítását is, hogy növelje a teljesítési kapacitásokat. Modern omnichannel kiskereskedőként folyamatosan felméri a vásárlók változó igényeit annak érdekében, hogy az IKEA-val bármikor, bárhogyan és bárhol kapcsolatba léphessenek.

A 2023. pénzügyi évben az Ingka társasági adója globálisan 0,7 milliárd euró volt (22. pénzügyi évben 0,5 milliárd euró). A normalizált adókulcs a 25-30%-os sávban maradt, 28%-os volt.

Az Ingka Csoport munkatársai a 2023. pénzügyi év jó eredményei után összesen 311 millió euró teljesítményalapú bónuszt kapnak a globális One IKEA Bonus program keretében. Ezen felül összesen 103 millió euró juttatás a munkatársak nyugdíjalapjába a vállalat globális “Tack!” hűségprogramján keresztül.

A vállalat nettó nyeresége 1,5 milliárd euró volt (GY22: 0,3 milliárd euró). Maeztu szerint: “Az Ingka minden munkatársa büszke lehet arra, hogy hozzájárul. A nyereségünknek azért van jelentősége, mert csak kétfelé mehet. A 2023. pénzügyi évben a nettó jövedelem 85%-át visszaforgatjuk az üzletbe, hogy megvalósítsuk az IKEA vízióját, amely szerint sok embernek jobb életet biztosítunk. A fennmaradó 15%-ot osztalékként a vállalat egyedüli tulajdonosának, a Stichting INGKA Alapítványnak fizetjük ki, amelynek jótékonysági célja az IKEA Alapítvány finanszírozása.”

Az IKEA Alapítvány egy független stratégiai filantrópia, amely a gyermekek jövőjét fenyegető két legnagyobb veszélyre – a szegénységre és az éghajlatváltozásra – összpontosít. Olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a megújuló energia, a mezőgazdaság, a körforgás, a menekültek, az éghajlatvédelmi intézkedések és a vészhelyzetek, és így gondoskodnak az emberekről és a bolygóról.

Az Ingka Investments mai bejelentése, miszerint további 1 milliárd eurót fektet be az energiaátalakításba, kiegészíti a korábbi kötelezettségvállalást, miszerint 2030-ig 6,5 milliárd eurót fektet be a megújuló energiába. Az összeget olyan innovációra és átmeneti technológiákra szánják, amelyek túlmutatnak az energiatermelésen és támogatják a szélesebb körű energiaátalakítást, mint például az energiatárolás, a hidrogén mint energiahordozó és a hálózati infrastruktúra. Ezzel a megújuló energiaágazat teljes kötelezettségvállalása 7,5 milliárd euróra emelkedik.

Ebből az összegből közel 4 milliárd eurót már befektettek és lekötöttek, többek között a 2023. pénzügyi év során, amikor a vállalat szélerőműparkokba, tengeri szélerőművek fejlesztésébe és napelemparkokba fektetett be Ausztráliában, Finnországban és Olaszországban. A 2024. pénzügyi év elején jelentették be a vállalat első akkumulátortároló projektjét, a texasi Cameron Storage-t, amely októberben megkezdte működését. Ez volt az első projekt az Energy Transformation kötelezettségvállalás részeként.

Emellett az Ingka Csoport 150-200 IKEA áruházat, bevásárlóközpontot, raktárakat, elosztóközpontokat, irodákat és más épületeket is utólagosan megújuló fűtési és hűtési rendszerrel fog felszerelni, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. A meglévő ingatlanokban 2030-ig komoly beruházásokra kerül sor, míg az új ingatlanok megújuló fűtési és hűtési rendszerekkel lesznek felszerelve.

Maeztu hozzátette: “Ma már több megújuló energiát termelünk, mint amennyit elfogyasztunk az összes tevékenységünk során, és a megújuló energiával kapcsolatos kötelezettségvállalásunkkal még egy lépéssel tovább megyünk. Épületeink megújuló fűtéssel és hűtéssel történő korszerűsítése szintén fontos lépés a saját működésünkből származó üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésében. Büszke vagyok arra, hogy befektetünk ebbe az útba, hogy egy jobb vállalatot biztosítsunk, amely egy mindenki számára jobb bolygóért dolgozik. Ezek a beruházások segíteni fognak abban, hogy teljesítsük az éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásainkat, és csökkentsük a kibocsátást a tudománynak és a Párizsi Megállapodás* 1,5°C-os ütemtervének megfelelően.”

Az Ingka Group FY23-as éves összefoglaló és fenntarthatósági jelentése 2024. januárjában jelenik meg. A jelentés tartalmazza majd a vállalat teljes éghajlati lábnyomát és felvázolja céljait. A teljesítményt négyféle módon értékelik a jobbá válás érdekében végzett munka alapján: Jobb otthonok, Jobb élet, Jobb bolygó és Jobb vállalat.

forrás: INGKA Csoport

Előző cikk

VELUX - az építészek kedvence

Következő cikk

IUFRO: együttműködés Ukrajna erdeiért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Mesterember leszek – kárpitos

Felvételről megtekinthető Mesterember leszek 2024.04.20-i adása! A kollégáink és tanulónk bemutatja a kárpitos szakmai szépségét, hasznosságát, szerteágazó jelenlétét…