FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Természet helyreállítási rendelet

A természet helyreállítására vonatkozó törvény: az Európai Parlament és az Európai Tanács megállapodása a környezetvédelmi képviselők támogatását élvezi – állítja az EP friss sajtóközleménye.

Az új jogszabály célul tűzi ki, hogy az EU 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig az összes helyreállításra szoruló ökoszisztémát helyreállítja.

A Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság szerdán 53 szavazattal 28 ellenében, 4 tartózkodás mellett elfogadta a 2023. november 10-től hatályos uniós természetvédelmi helyreállítási jogszabályról szóló ideiglenes politikai megállapodást.

A megállapodásról bővebben itt olvashat.

Következő lépések

A teljes Parlamentnek még szavaznia kell a megállapodásról. Ez az előzetes tervek szerint a 2024. február 26-29-i strasbourgi plenáris ülésen lesz.

Háttér

Az európai élőhelyek több mint 80%-a rossz állapotban van. A Bizottság 2022. június 22-én javaslatot tett a természet helyreállításáról szóló törvényre, amely hozzájárulna a károsodott természet hosszú távú helyreállításához az EU szárazföldi és tengeri területein, valamint az EU éghajlati és biológiai sokféleséggel kapcsolatos célkitűzéseinek eléréséhez és az EU nemzetközi kötelezettségvállalásainak, különösen az ENSZ kunming-montreali globális biológiai sokféleségi keretének teljesítéséhez. A Bizottság szerint az új jogszabály jelentős gazdasági előnyökkel járna, mivel minden egyes befektetett euró legalább 8 euró hasznot eredményezne.

Ez a jogszabály a polgároknak a biológiai sokféleség, a táj és az óceánok védelmével és helyreállításával kapcsolatos elvárásaira reagál, ahogyan azt az Európa jövőjéről szóló konferencia következtetéseinek 2. javaslatának (1), (3), (4) és (5) bekezdései is kifejezik.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EurópaiParlamentPress

Előző cikk

Vadkár - NAK a gazdák mellett

Következő cikk

Korrupt ukrán államerdész



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések