FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Természet-helyreállítási törvény

Lengyelország és Finnország eredetileg tartózkodott a természet-helyreállítási törvény ügyében, most viszont heves, vétózással fenyegető tiltakozásba kezdtek az Európai Unió Tanácsában. Mivel Magyarország márciusban már jelezte tiltakozását, a törvény sorsa továbbra is bizonytalan, de még egy ország jóváhagyásával már uniós direktívává válhat.

Lengyelországban a természet-helyreállítási törvény kormányon belüli viszályt váltott ki, heves vita bontakozott ki a legutóbbi kormányülésen. Paulina Hennig-Kloska klíma- és környezetvédelmi miniszter kiállt a törvény támogatása mellett, Donald Tusk miniszterelnök azonban felülbírálta, arra hivatkozva, hogy európai kényszer nélkül kell megvédeni a természetet. Urszula Zielińska miniszterhelyettes zöldpárti támogatása ellenére a kormány továbbra is megosztott. Róża Thun európai parlamenti képviselő megbeszéléseket sürgetett a törvény megmentése érdekében, hangsúlyozva annak kulcsfontosságú szerepét az éghajlattal és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos aggályok kezelésében – számolt be az Euractiv.

A rendelet-tervezet támogatottsága 2023-ban
(zöld – mellette; kék – ellene; szürke – tartózkodás)

Hasonlóképpen, Finnország is kinyilvánította, hogy ellenzi a természet-helyreállítási törvényt, és elutasította a belga elnökség azon kezdeményezéseit, hogy támogatást szerezzen a törvény elfogadásához. Lengyelország és Finnország tartózkodásáról az ellenkezésre való áttérés jelentős visszaesést jelent a belga elnökség azon törekvésében, hogy konszenzust alakítson ki a direktívatervezetről.

Magyarország már márciusban bejelentette, hogy megvétózza a jogszabályt.

A rendelet-tervezet támogatottsága 2024-ben
(zöld – mellette; kék – ellene; szürke – tartózkodás)

Egyelőre uniós direktíva még lehet a környezetvédelmi szabályozásból, mivel minősített többség szükséges az elfogadásához az Európai Tanácsban.

forrás: portfolio

Előző cikk

Ültessünk, hogy élhessünk!

Következő cikk

Versenyképességi stratégia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések