FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

UK: A faépítés fellendül az elkövetkező években

Balról a második Courts úr

A parlamenti képviselő szerint a faépítés az elkövetkező években “fellendül”. Robert Courts, aki Witney-t képviseli, a Donaldson Timber Systems gyárában nemrégiben tett látogatása során nyilatkozott, ahol első kézből meggyőződött a helyszíni faépítés előnyeiről.

A látogatás során Alex Goodfellow, a CTI elnöke és Frank O’Reilly, a Donaldson gyártási igazgatója bemutatót tartott és körbevezette Courts urat a telephelyen, aki felvázolta a favázas MMC* döntő szerepét a lakásépítési válság kezelésében.

A fából készült építményeket alapvető fontosságúnak ítélték meg a nettó nulla kibocsátás 2050-ig történő eléréséhez, és a kormány még ebben a hónapban elindítja a “Faanyag az építőiparban politikai ütemtervet”.

Courts úr elmondta: “Örömmel látogattam meg a Donaldson Timber Systems gyárát, ahol meggyőződhettem arról, hogy a favázas házak és épületek helyszíni építése milyen sokféle környezeti és gazdasági előnnyel jár. A faépítés az elkövetkező években fellendülés előtt áll, mivel a kormány még ebben a hónapban közzéteszi a “Faanyag az építőiparban politikai ütemtervét”. Örömmel látom, hogy Witney az Egyesült Királyság faipari forradalmának középpontjában áll, a Donaldson Offsite pedig élen jár az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, helyszíni lakásépítésben. Alig várom, hogy az elkövetkező hónapokban a Parlamentben a faipari ágazatért felelős APPG-n keresztül további párbeszédet folytassak az iparággal.”

A Donaldson Timber Systemsnél a házakat a helyszínen kívül (nem az építési helyszínen), a legmodernebb gépekkel gyártják, amelyek garantálják a gyári konzisztenciát és a minimális karbantartást az építés után. A gépek használata kevesebb munkaerőt igényel, mint a hagyományos építési módszerek, és döntő fontosságúnak bizonyul majd a gazdaságban tapasztalható szakképzettségi hiányosságok pótlásában.

Ezen túlmenően a Donaldson faanyag felhasználásával rengeteg otthont gyárt az Egyesült Királyságban, az acélhoz és a betonhoz képest jelentősen alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási költséggel.

A fából készült építményeket alapvető fontosságúnak ítélték meg a nettó nulla százalékos kibocsátás 2050-ig történő eléréséhez, és a kormány még ebben a hónapban elindítja a “Faanyag az építőiparban politikai ütemtervét”.

Alex Goodfellow, a Donaldson Offsite vezérigazgatója elmondta: “Nagyszerű látni, hogy egy parlamenti képviselő részt vesz a feldolgozóipari vállalkozásokkal való együttműködésben, amelyek a jövőbe illeszkedő otthonok létrehozásának módjaiba fektetnek be.

“A faanyag a nettó zéró program kulcsfontosságú eleme, mivel az Éghajlatváltozási Bizottság (CCC) a faanyag nagyobb mértékű felhasználását ajánlja az építőiparban az épített környezetbe kibocsátások csökkentése érdekében.

“A fából készült MMC* nem csak alacsony szén-dioxid-kibocsátású, hanem kiváló minőségű is, és a beépítés során a faanyagot egyszerűen be lehet szerelni, és megoldást kínál az építőiparban tapasztalható krónikus munkaerőhiányra”.

Forrás: forestryjournal.co.uk 2023. november 17.

FATÁJ kiegészítések:

*MMC = Modern Methods of Construction, tehát: modern építési módszer.

A fenti cikkben említett “Timber in Construction Policy Roadmap” (TCPR), tehát a Faanyag az építőiparban politikai ütemterv megtalálható többek között a Timber Development UK honlapján, ahol 2023. november 10-én tették közzé. Itt előzetes regisztrációt követően lehet letölteni az anyagot. Az irat angol nyelvű címére keresve több találat közül lehet válogatni, melyek még a nyáron írták le ennek előkészületeit.

Az ügy annyiból lehet érdekes Magyarországon, hogy az Egyesült Királyság erdőkben egyáltalán nem gazdag vidék, szinte az összes építőfát importálják, ebben tehát nagyon hasonlóak hozzánk. Könnyen lehet, hogy a faépítésben érdekelteknek megérné a TCPR-t alaposan tanulmányozni, s esetleg adaptálni a hazai viszonyokra.

(MM)

Előző cikk

SOE: 1318 új fa a Hűségerdőben

Következő cikk

Az EU a fakereskedők ellen veszi fel a harcot a megerősített zöld megállapodással




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version