FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Új generációs fűrészüzem

Svédország: A teljes fűrészüzemi munkafolyamat digitális megjelenítése, nagy mennyiségű adat és új automatizált folyamatok. Az új faanyag-osztályozó üzembe helyezésével és a B700 projekt sikeres befejezésével a Bollsta fűrészüzem felkészült és készen áll a jövőre. Azon a helyen, ahol a történet több mint 200 évvel ezelőtt kezdődött, most fektetik le a fűrészüzemek következő generációjának alapjait.

Amikor a digitalizációra gondolunk, villogó LED-ekkel teli hatalmas szervercsarnokokra, e-számlákra és fejlett e-meeting eszközökre gondolunk. Hasonlóképpen, az iparhoz még mindig nehézgépek, futószalagok és kézi munka társul. Ez a kissé elavult kép már nem felel meg a valóságnak, legalábbis a svédországi Bollsta-ban nem. Most, hogy a B700 projekt kirakós játékának minden darabja a helyére került, egy páratlan faanyag-osztályozóval és a piacon elérhető legfejlettebb technológiával (BAT – best available technology) az SCA készen áll a jövő fűrészüzemének kifejlesztésére.

“A B700 projektben és a hozzá kapcsolódó technológiai beruházásokban megerősíthetem, hogy leraktuk a fűrészüzemek következő generációjának alapjait. Egy lényegesen digitálisabb fűrészüzemet, amelyben a gyártási folyamat egyetlen elemét sem kell a véletlenre bízni” – mondja Johan Olofsson, az SCA Wood technológiai és üzemeltetési fejlesztési vezetője és a B700 projekt igazgatója.

A 3D modellek javítják a szortírozást és növelik a hozamot

Ezt különösen világossá tette a projekt részeként a rönkválogató állomáson telepített CT-szkenner. Míg korábban a fűrészüzem a rönk külső tulajdonságainak és alakjának vizuális vizsgálatára hagyatkozott, a Bollsta most egyike azon kevés fűrészüzemeknek a világon, amelyek képesek a rönkök belső képének felvételei alapján történő fűrészeléssel hozzáadott értéket teremteni.

“Az általunk látott rönkök gyakran 70-100 évig nőttek az erdőben, és az a tény, hogy most már a fejlett képalkotó technológia segítségével egyenesen átlátjuk őket, valódi változást jelent. Ez azt jelenti, hogy még mielőtt megpillantottuk volna a rönköt, el tudjuk dönteni, hogy melyik termékhez a legmegfelelőbb, és többé nem bízzuk a gyártási folyamat egyetlen aspektusát sem a véletlenre. A faanyag-osztályozó megnövelt termelési kapacitásával együtt ez valódi versenyelőnyt jelent számunkra” – mondja Olofsson.

Az osztályozó rendszer percenként akár 230 darab faanyagot/deszkát és percenként 28 átadást is képes kezelni, ami azt jelenti, hogy legfeljebb három fős kezelő személyzettel több mint 750000 m3 fűrészáru éves átrakási kapacitása érhető el.

Teljes nyomon követhetőség a termelési folyamatlánc mentén

A CT-szkenner és az ujjlenyomat technológia lehetővé teszi az SCA számára azt is, hogy a rönkök útját a fűrészüzemben végigkísérje, a válogatástól a raktárban lévő késztermékig. Más szóval, azáltal, hogy minden rönknek egyedi azonosítót adunk, most már minden darabot vissza tudunk követni a pontos rönkig, amelyből fűrészelték, ami olyan technikai fejlesztés, amely teljesen új szinten teszi lehetővé számunkra a késztermék ellenőrzését és nyomon követését.

“A Bollsta új osztályozómalmával és a fűrészüzem más részein működő új technológiával, egyszerűen szólva, most egyedülálló lehetőségünk van arra, hogy a teljes munkafolyamatunkat teljesen digitálisan ábrázoljuk. Most már a termelés virtuális másolatát a valós termeléssel párhuzamosan tudjuk futtatni, és teljesen új módon dolgozhatunk az optimalizálással” – folytatja Olofsson.

A nagy mennyiségű új adat új feltételeket biztosít a fejlesztéshez

Az új fafeldolgozó rész-egységeinek összekapcsoltsága következtében és az ujjlenyomat-technológiának köszönhetően hatalmas mennyiségű új adat keletkezik. A személyzet ezeket az adatokat saját maga is felhasználhatja, és végül a számítógép segítségével a szervezet sokkal gyorsabb és hatékonyabb fejlesztésére használhatja fel.

A gyártási folyamat során keletkezett, regisztrált és tárolt adatok segítségével többek között nyomon követhetik az esetlegesen felmerülő problémákat, valamint elemezhetik az esetleges mintákat, és a gépi tanulás (AI/MI) segítségével még azelőtt azonosíthatják a potenciális problémákat, mielőtt azok bekövetkeznének. Legalábbis ez nemsokára lehetővé válik.

“Egy számítógép, amely elég gyakran látta, hogy egy üzemeltető ugyanazt az intézkedést teszi egy adott probléma megoldására, képes lesz figyelmeztetni, mielőtt bármi történne, vagy sokkal gyorsabban megoldási javaslatokat tenni, és végül magát a problémát is megoldani, ha az valóban felmerül” – magyarázza Olofsson.

“A társadalom más területeihez hasonlóan mi is óriási potenciált látunk abban, hogy tovább digitalizálhatjuk folyamatainkat. A Bollsta Fűrészüzemben most kihasználjuk a jelenleg rendelkezésre álló összes technikai segédeszközt, ugyanakkor felkészülünk arra, ami szerintünk holnap lehetséges lesz. Bármire, amivel még több értéket teremthetünk a kitermelt erdők faanyagából.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: SCA

Előző cikk

Erdővagyon és erdőgazdálkodás Magyarországon 2022-ben

Következő cikk

Team Europe Initiative - Európa Együtt az EUDR érdekében




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version