FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vadmacska megőrzése

Folytatódik a Budakeszi Vadaspark kezdeményezése a fajmegőrzésért. A Budakeszi Vadaspark szervezésében idén harmadik alkalommal, december 8-án sikeresen zajlott a “A lopakodás nagymestere végveszélyben III.” című szakmai konferencia. A rendezvény a Pilis-Budai hegység vadmacskái (Felis silvestris) köré szerveződött, hogy elősegítse a faj megőrzését a térségben és az országban. A fajmegőrző szakmai összefogás legfontosabb partnerei a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

A konferencián a Budakeszi Vadaspark bemutatta a Vadmacska Fajmegőrzési Programot, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésével 2021. óta valósul meg. A program célja a térség vadmacskáinak megóvása, a genetikailag tisztavérű egyedek és hibridek arányának megismerése, valamint élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése.

„Az őshonos fajok megőrzése, az erdőben való jelenlétük a felelős és fenntartható erdőgazdálkodás érdeke. Az általunk kezelt erdők minél több élőhelyet tudnak nyújtani a fajok számára, ökológiai értékük, természetességi állapotuk annál magasabb. Ezért teljes támogatással veszünk részt a Budakeszi Vadaspark fajmegőrzési programjaiban” – foglalta össze a Pilisi Parkerdő Zrt. részvételének hátterét dr. Csépányi Péter, a Parkerdő erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese a konferencia köszöntőbeszédében.

„A Budakeszi Vadaspark eredeti küldetése a hazánkban őshonos állatfajok, az erdő komplexitásának és sokszínűségének bemutatása. Azért nincs nálunk például tigris vagy oroszlán, mert a szakmai küldetésünkkel nem egyezne a Vadasparkban való jelenlétük. Azzal, hogy az őshonos állatfajokat nem csak bemutatjuk, hanem szakmai partnerségek kialakításával, a tudományos háttér és a természetes élőhelyek biztosításával aktívan részt veszünk a fajmegőrzésben, meggyőződésem szerint a Budakeszi Vadaspark tevékenysége és küldetése jóval szélesebb és mélyebb értelemben hasznosul. – mutatott rá Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

A konferencia résztvevői hat előadást hallgathattak meg, melyek során kiemelt szerepet kapott a természetvédelem és a vadon élő állatok kutatása. Árvay Márton a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselője a ragadozó madarak GPS jeladózásáról, Balogh Márta a Petesmalmi Vidrapark képviselője, az európai vidra neveléséről és repatriációjáról beszélt. Ezt követően Deák Gábor ismertette a keresőkutyák segítségét a természetvédelemben. A délutáni előadások során Teresa Nava az elárvult vadmacskák rehabilitációjáról, Gombkötő Péter a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, a vadmacska GSM alapú egyedi jelölésének tapasztalatairól, míg Major Borbála a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság képviselője a Börzsönyben élő vadmacskák helyzetéről adott elő.

Burányi Virág és Szabó Péter (Fotó: Surányi Linda)

Az együttműködésben résztvevők az elmúlt években számos szakmai rendezvényen, futónapon és tematikus eseményen hívták fel a figyelmet a vadmacska védelmére. A kutatási tevékenységek is jelentős eredményeket hoztak, a Pilis és Visegrád térségben telepített vadkamerák több mint 20 ezer állatfotót készítettek, amelyek között több mint 20 vadmacska képet is sikerült rögzíteni. A Program során széles körben nagy hangsúlyt kap az edukáció. Az óvodásoktól kezdve egészen az egyetemista közönségig interaktívan oktatják a felelős házi macska tartás kultúráját és azt, hogy hogyan ismerhetik fel, és védhetik meg a vadmacskákat. A Vadasparkban és külső helyszíneken, valamint online és offline platformokon keresztül élményalapú módszerekkel hívják fel a figyelmet a faj megóvásának fontosságára.

Az évente megrendezésre kerülő konferencia remek lehetőséget biztosít a szakértők és az érdeklődők számára, hogy megvitassák a vadmacska védelmének jövőbeli irányait. Így az eredmények értékelése mellett, szót ejtettek a jövőbeli fajmegőrzési stratégiákról is.

A Vadmacska konferencia előadásainak anyaga a Budakeszi Vadaspark YouTube csatornáján elérhetők.

További információkért kérjük, látogassa meg Budakeszi Vadaspark weboldalát: www.vadaspark-budakeszi.hu és kövesse közösségi média felületeit: www.facebook.com/budakeszivadaspark, https://www.instagram.com/budakeszivadaspark, https://www.tiktok.com/@budakeszivadaspark

Forrás: BKVP

Előző cikk

A lucfenyő felemelkedése Németországban

Következő cikk

A magyar építészetről szóló törvény



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések