FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Olasz bútorpiac 8,1%-kal esett vissza

Milánó – A FederlegnoArredo, az olasz fafeldolgozó és bútoripari szövetség szerint az infláció 2023-ban hatással volt az ágazatra.

A szervezet legfrissebb jelentése szerint a fa-bútor ipari ágazat forgalma 2023-ban 8,1 százalékkal 52,6 milliárd euróra csökkent – derül ki a FederlegnoArredo tanulmányi központ által készített előzetes adatokból, amelyeket kedden a Salone del Mobile.Milano bútoripari szakkiállítás sajtótájékoztatóján tettek közzé. A számok az olasz statisztikai hivatal, az Istat által összeállított adatokon alapulnak.

A 8,1 százalékos visszaesés erőseb volt a decemberben közzétett korábbi, 7 százalékos előrejelzésnél.

“Az ellátási lánc egészének visszaesését a belső kereslet csökkenése is okozta, két év rendkívüli növekedést követően” – jelentette ki Claudio Feltrin, a FederlegnoArredo elnöke, aki az inflációt nevezte meg az ágazat negatív teljesítménye egyik fő tényezőjeként, és hozzátette, hogy a belföldi piacról származó értékesítés 10,1 százalékkal 32,7 milliárd euróra csökkent, az exportból származó bevétel pedig 4,5 százalékkal 20 milliárd euróra esett vissza. Feltrin hozzátette, hogy az olasz bútorpiac 2024-ben “bizonytalan makrokörnyezet” elé néz, mivel Németország és az Egyesült Államok “küszködik”.

A folyamatban lévő Szuezi-csatorna-válságnak “több fronton is mélyreható hatása lesz” – mondta Feltrin, megjegyezve, hogy a külföldi konténerhajók elleni terrortámadások mind a faellátási láncból származó exportot, mind az importot érintik.

A FederlegnoArredo Tanulmányi Központ szerint Franciaország a legjobb exportpiaca az olasz fából készült bútornak, amelyet Németország, az Egyesült Államok és Kína követ a hetedik helyen.

Decemberben a Federlegno azt mondta, hogy az olasz bútorok exportja 2024-ben kissé fellendülhet, a csökkenő fogyasztói bizalom és a világszerte visszafogott vásárlási szokások ellenére.

A Salone del Mobile.Milano április 16. és 21. között kerül megrendezésre, és várhatóan több mint 1.900 kiállítót fogad, ami megfelel a tavalyinak, mondta Maria Porro, a Salone del Mobile.Milano elnöke a WWD-nek a januárban közzétett előzetesben. A hatnapos vásáron több mint 300.000 látogatót várnak a kulcsfontosságú európai, amerikai és kínai piacokról, valamint Szaúd-Arábiából, Indiából és a Távol-Keletről, hogy bepillantást nyerjenek a legújabb bútor-, konyha- és fürdőszobatervekbe.

Forrás: globalwood.org,
melynek forrása: firstonline.info
(MM)

Előző cikk

Amazóniai esőerdő fordulóponthoz közeledik

Következő cikk

Szociális tüzelőanyag-program 2024



Stihl
(x) hirdetés