FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bútorpiac Németországban

A németországi bútorpiac 2022-ben rekord mértékű, plusz 10,9 százalékos, 23,8 milliárd eurós növekedést könyvelhet el. Ez derül ki az IFH Cologne és a BBE Handelsberatung legfrissebb Furniture Sector Focus jelentéséből. Bár az elmúlt három évtized legnagyobb forgalmi ugrásáról van szó, a 7,5 százalékos áremelkedés miatt a reálnövekedés csak 3,4 százalékos volt – írják a szerzők.

Szerintük a magas kiindulási szint most is korlátozott növekedési potenciált biztosít a következő években. A piaci szakértők 2023-ra 0,9 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Mivel az IFH szerint a bútoripar a COVID-idején profitálni tudott, a más ágazatokban megfigyelhető felzárkózási hatások a már elért keresleti telítettség miatt elmaradnak. Ráadásul a fogyasztóknak jelenleg reagálniuk kell a minden ágazatban tapasztalható áremelkedésekre, ezért a kiadások visszafogottak vagy más ágazatokba, például az utazási vagy a gépjárművekbe irányulnak át. Az inflációval összefüggő áremelkedés miatt az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban csökken a bútorok iránti kereslet.

A bútorpiac forgalmának alakulása 2018 és 2023 között (Forrás: IFH Köln)

A tanulmány szerint a konyhabútorok mintegy 7 milliárd eurós forgalmukkal 2022-ben a teljes piac legnagyobb részét a konyhabútorok teszik ki. A szerzők rámutatnak, hogy a beépített konyhák érzékenyek a gazdasági ciklusokra, és többek között a lakásépítések alakulásától függnek: Ha a lakáspiac virágzik, a konyhapiac is jól profitál. Az emelkedő kamatlábak és ennek következtében az óvatosabb kereslet miatt azonban a lakásépítés akadozik. Szakértői előrejelzések szerint ez a fejlemény negatívan hat majd a konyhapiac növekedésére.

“Sötét felhők gyülekeznek a gazdasági égbolton: A bútorpiacnak csak 2022-ben volt egy jó éve, 2023. második felétől kezdve pedig szorulni fog a helyzet” – mondja Uwe Krüger, az IFH Cologne vezető tanácsadója.

szerk/ford: Tóth János, forrás: DIYonline

Előző cikk

Német erdőgazdálkodás támogatása

Következő cikk

Ligna 2023 - számokban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Mesterember leszek – kárpitos

Felvételről megtekinthető Mesterember leszek 2024.04.20-i adása! A kollégáink és tanulónk bemutatja a kárpitos szakmai szépségét, hasznosságát, szerteágazó jelenlétét…