FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

2024. január: nőtt az építőipari termelés volumene

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 17,2, az előző hónaphoz képest 10,2%-kal nőtt az építőipari termelés volumene.

2024 januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 20,5, az egyéb építményeké 11,6%-kal emelkedett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 10,2%-kal nagyobb volt a decemberinél.

2024 januárjában az előző év azonos hónapjához képest:

Mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 20,5, az egyéb építményeké 11,6%-kal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 12,0%-kal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 16,3%-kal nőtt.

megkötött új szerződések volumene 21,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,5%-kal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 19,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 14,9%-kal csökkent. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,1, az egyéb építményekre vonatkozóké 20,5%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Forrás: KSH

A fentiekhez a részletes adatok táblázatban a forrás kapcsolójával érhetőek el a KSH-nál.


Ugyanez Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője által:

Óriási meglepetés: belehúzott a hazai építőipar

A szakértőket is meglepve, éves alapon 17 százalékkal bővült az építőipar teljesítménye a frissen közzétett statisztikai adatok alapján. Igaz, a tavalyi bázis alacsony volt, ám a következő hónapokban tovább bővülhet a hazai építési teljesítmény, hiszen a kamatok további csökkenése, a beérkező uniós források és a CSOK Plusz is segíti az idei növekedést.

Jelentős meglepetést okozva, erőteljesen kezdte az évet az építőipar. 

A szezonálisan kiigazított adatok szerint egy hónap alatt több mint 10 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye, miközben az éves alapú bővülés 17 százalékos volt.

 A növekedés egyaránt kötődött az épületekhez és az építményekhez. Az elsősorban a vállalatokhoz kötődő épületek építése esetében 20 százalékot meghaladó emelkedés következett be. 

Az építőipar teljesítménye a tavalyi évben erősen megszenvedte a magas kamatkörnyezet, a gazdasági bizonytalanság és az uniós források visszatartása miatt visszaeső beruházási hajlandóságot. Ugyanakkor – habár egyhavi adatból még nem szabad messzemenő következtetések levonni – a januári adatok kedvezőbb képet festenek az ágazatról.  

Érdemben nőtt a rendelésállomány 

A kamatkörnyezet már érdemben lazult, valamint a decemberi megállapodásnak köszönhetően érkeznek az uniós források: ezek hatása meg is látszódik a rendelések alakulásán. Januárban a megkötött új rendelések volumene 21,5 százalékkal haladta meg megelőző évi szintjét, ám ez a bővülés kizárólag az épületek építéséhez kötődött. Azonban még ezzel együtt is a szerződésállomány közel 15 százalékkal elmarad a megelőző évi szintjétől. 

Az építőipar felfutása azért is lenne kedvező, mert segítené az ipari termelés helyreállását is, amely a tavalyi év belső problémái helyett most a külső kereslet mérséklődésével szembesül. 

Mi várható idén az építőiparban? 

Előretekintve várható az építőipari teljesítmény felfutása az idei év során. Ezt egyrészről a kamatok további csökkenése, másrészről a beérkező uniós források hajthatják, de a CSOK Plusz révén a lakásépítések száma is emelkedést mutathat. Ugyanakkor a gazdasági bizonytalanság, a külső környezet, elsősorban a német gazdaság problémái, mérsékelhetik a vállalatok beruházási hajlandóságát. 

Forrás: mandiner.hu

Előző cikk

Díjak március 15. alkalmából

Következő cikk

EU-konzultáció - gazdák nézőpontja




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version