FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németország: 2024 I. né: csökken és emelkedik a faapríték ára

Németországban a faapríték ára 2024 első negyedévében egyes esetekben csökkent, máshol emelkedett a Német Pellet Intézet szerint.

A faapríték ára 2024 első negyedévében

Az év első negyedévében csökkent az A2 minőségi osztályba tartozó, elsősorban közepes teljesítményű fűtési rendszerekhez használt faapríték ára. Ezzel szemben az A1 és B minőségi osztályok ára az év elején enyhén emelkedett. A faapríték valamennyi minőségi osztálya ár szempontjából továbbra is jelentősen vonzóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok, például a fűtőolaj és a gáz. Az A2 és B osztályok esetében több mint 60 százalékkal olcsóbbak, míg az A1 osztály esetében az árelőny 50 százalék körüli. A Német Pellet Intézet (DEPI) az A2 és B minőségi osztályok áralakulásának okaként az erdei maradék fa (korona, előhasználat, stb.) és a tájvédelmi faanyag (a fásítások és hasonlók faanyaga lehet) jó elérhetőségét említi.

Az A1 minőségi osztályba tartozó faapríték ára 80 ömlesztett köbméternyi fa felvásárlása esetén 34,97 euró ömlesztett köbméterenként (5,8 százalékkal magasabb, mint az előző hónapban). Az A2 minőségi osztály ára 24,94 euró (tizenkét százalékos csökkenés), a B minőségi osztályé pedig 19,30 euró (4,6 százalékos növekedés). A DEPI azt tanácsolja, hogy ENplus pecséttel ellátott faaprítékot vásároljunk, amely garantálja a szabványos tüzelőanyag-minőséget és ezáltal a zavartalan és kényelmes, alacsony károsanyag-kibocsátású fűtési működést.

A DEPI faapríték ára röviden

A DEPI negyedévente gyűjti a faapríték árát. A felmérési időszak az adott negyedév harmadik hónapjának 15. napján ér véget. Az adott minőségi osztályba tartozó faapríték köbméterének németországi nettó átlagárát jelzi. Az A1 minőségi osztály az ENplus A1 minőségi osztályon alapul (víztartalom ≤ 15 m-%, hamutartalom ≤ 1,5 m-%, portartalom ≤ 5 m-%). Az A2 minőségi osztály az ENplus A2 minőségi osztálynak felel meg (víztartalom 20-35 m-%, hamutartalom ≤ 2,5 m-%, portartalom ≤ 8 m-%), a B minőségi osztály pedig az ENplusB minőségi osztálynak (víztartalom ≥ 35 m-%, hamutartalom ≤ 5 m-%, portartalom ≤ 10 m-%).

Forrás: globalwood.org, melynek forrása a DEPI

Előző cikk

Korán érkezett a tavasz az ÉSZAKERDŐ Zrt.-hez is

Következő cikk

DE: A pellet ára enyhén csökkent márciusban



Stihl
(x) hirdetés