FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

DE: A pellet ára enyhén csökkent márciusban

A fapellet ára márciusban enyhén csökkent. A Német Pellet Intézet (DEPI) szerint a tüzelőanyag tonnája jelenleg átlagosan 296,20 euróba kerül. Az előző hónaphoz képest ez mintegy 5,8 százalékos árcsökkenésnek felel meg. A pelletfűtők tehát 5,92 centet fizetnek egy kilowattóra pelletből előállított hőért. Az árelőny a fűtőolajjal szemben mintegy 42 százalék, a földgázzal szemben pedig mintegy 39 százalék.

“A tavasz már a sarkon van. A fűtési szezon végén a fapellet iránti kereslet csökken, ami az árban is megmutatkozik” – magyarázza Martin Bentele, a DEPI ügyvezető igazgatója. “Az alacsony nyersanyagárak is felelősek az áralakulásért”.

Regionális árak

2024 márciusában a fapellet ára (6 tonna beszerzési mennyiség esetén) a következő regionális különbségeket mutatja: Dél-Németországban az ár 289,38 euró/tonna, amelyet szorosan követ Közép-Németország 299,86 euró/tonna átlagárral. Észak- és Kelet-Németországban a tonnánkénti ár 317,60 euró. A nagyobb mennyiségekkel (26 tonna) 2024 márciusában a következő feltételekkel kereskednek: Dél: 273,55 euró/tonna, Közép: 281,05 euró/tonna és Észak/Kelet: 298,75 euró/tonna (minden ár ÁFA-val együtt).

A fapellet árelőnye a fűtóolajhoz képest %-ban
A DEPI pellet ár

A DEPI pelletárat 2011 óta havonta teszik közzé, és 2020 márciusáig a Német Energiafa- és Pelletipari Szövetség (DEPV) teszi közzé. Ez az ENplus A1 minőségi osztályú pellet egy tonnájának németországi átlagárát tükrözi az adott beszerzési mennyiségre (50 km-es körzetben történő szállítás, beleértve az összes járulékos költséget és az ÁFA-t) – Németország egész területén és három régióban. A DEPV külön DEPV pelletárat kínál a nettó szállítási szerződések esetében.

Forrás: DEPI

Előző cikk

Németország: 2024 I. né: csökken és emelkedik a faapríték ára

Következő cikk

Erdőmánia // PODCAST 3. rész



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések