FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Őserdőpusztítással vádolják az IKEÁ-t

A Greenpeace jelentése szerint az Ikea által az Egyesült Királyságban értékesített termékek előállításához használt fa a romániai Kárpátokból származik, így a biológiai sokféleség szempontjából értékes őserdők pusztulnak ki. Az Ikea válaszában kijelentette, hogy komolyan veszi a jelentést és hangsúlyozta, hogy az illegális faanyagok és a nem megfelelő erdőgazdálkodás nem részei vállalati ellátási láncának és ígéretet tett arra, hogy minden erre utaló esetet azonnal kivizsgálnak.

Biodiverzitás és vegetáció a romániai Kárpátok egyik erdejében.

A Greenpeace kiemelte, hogy a romániai Kárpátok fontos élőhelyet biztosítanak számos állatfajnak, mint például a barnamedvéknek és hiúzoknak. A szervezet szerint a hatóságok és vállalatok nem hajlandók ezen területeket elsődleges vagy idős erdőkként azonosítani, ami miatt csak egy kis részük élvez védelmet a fakitermeléssel szemben. A Greenpeace kutatói műholdképek és engedélyek elemzésével követték nyomon az ellátási láncot, megjegyezve, hogy olyan területeken is találtak fakitermelést, amelyek átlagosan 120-180 éves fák otthonai voltak.

A romániai Greenpeace CEE (a továbbiakban: Greenpeace) a felügyeleti lánc vizsgálatát végezte, amely nemcsak a romániai Kárpátokban található idős erdők vagy magas természetvédelmi értékű erdők pusztulását tárta fel, hanem azt is, hogy a vállalatok és még mi, fogyasztók is bűnrészesek vagyunk Európa legváltozatosabb és legritkább erdei ökoszisztémáinak pusztításában.

Az Ikea-t több olyan vállalat legnagyobb vevőjeként azonosították, amelyek magas természetvédelmi értékű erdőkből szereznek be fát. Ezek között gyermekbútorok és egyéb lakberendezési tárgyak találhatók, melyek Európa-szerte elérhetők. A Greenpeace elismeri a faanyag pozitív tulajdonságait, de hangsúlyozza, hogy ez nem mehet az ökológiai sokféleség rovására.

Akció a svédországi IKEA áruház előtt a Greenpeace új vizsgálatának közzététele után, amely feltárta az IKEA gyártóinak kapcsolatát a romániai Kárpátokban található idős erdők pusztításával.

Robert Cyglicki szerint az öreg erdők megóvása kulcsfontosságú a Föld egészségéhez. Felszólította az Ikeát, hogy tartsa be fenntarthatósági ígéreteit és tegyen lépéseket ellátási láncának tisztítása érdekében. Az Ikea jelezte: alaposan átvizsgálják a jelentést és nyitottak a további párbeszédre. Hangsúlyozták elkötelezettségüket amellett, hogy nem tolerálják az illegális faanyag használatát és rossz erdőgazdálkodást ellátási láncukban.

forrás: Pénzcentrum / Maszol / Greenpeace

Előző cikk

Agrártárgyú törvények módosítása várható

Következő cikk

Durva közúti baleset



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések