FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MI – a fatolvajok ellen

Archív felvétel | Fotó forrása: Kovászna Megyei Csendőrség

A mesterséges intelligenciát hívja segítségül a környezetvédelmi minisztérium a SUMAL 2.0 faanyagok szállítását követő rendszerbe feltöltött szállítási engedélyek és a szállítmányról készült fotók ellenőrzéséhez – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Mircea Fechet tárcavezető.

A mesterséges intelligenciát hívja segítségül a környezetvédelmi minisztérium a SUMAL 2.0 faanyag szállítását követő rendszer használatához – jelentette be a környezetvédelmi miniszter, aki ezt az óriási ellenőrizendő adatmennyiséggel indokolta.

Mint ismert, a SUMAL-lal a cél a falopás, illegális fakitermelés megelőzése. Fechet tájékoztatása szerint csupán tavaly novemberben több mint 400,000 szállítási engedélyt bocsátottak ki, amelyekhez egyenként négy fotót is csatoltak. „Képzeljék el, mit jelent (…) 1,6 millió fénykép egyenkénti ellenőrzése. Erre a minisztériumnak és a környezetőrségnek sincs elegendő személyzete” – magyarázta Fechet az Agerpres szerint.

Fechet elmondta, hogy a minisztérium ezért kísérleti jelleggel mesterséges intelligenciával ellenőriztette a novemberben kibocsátott faanyagszállítási engedélyeket, és ez a művelet engedélyenként mindössze 0,64 másodpercet tartott. Hozzátette: mivel a kísérlet eredményes volt, a környezetvédelmi tárca úgy döntött, hogy a szállítási engedélyeket valós időben ellenőrző, mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatási csomagot vásárol. Ezt a technológiát a későbbiekben a romániai erdei és közutakra telepített videokamerák felvételeivel egészítik ki. A miniszter elmondta azt is, hogy a kísérleti programot egy száz százalékban hazai tulajdonú céggel, a Zitec-kel bonyolították le.

forrás: Maszol.ro

Előző cikk

Faépítészet a Jövő Záloga

Következő cikk

Természetvédelem határok nélkül



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések