FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészverseny és szakmai nap

2024. május 10-én rendezték a Püspökszilágyi Lőtéren és az azt körülvevő erdőkben, a Váci Erdészet területén az Ipoly Erdő Zrt. kerületvezető erdészeinek éves szakmai versenyét. E versenysorozatnak negyedszázados múltja van az erdőgazdaságnál.

Ebben az évben 7 állomáson kellett feladatot teljesíteni, melyek egy 3 km-es útszakaszra voltak felfűzve. Az első állomás a teszt feladatlap kitöltése volt, amit a versenyzők egy időben, a versenyközpontban írtak meg. Ezt követően a versenyzőket párosával, ötpercenként indítottuk el a versenypályán. A második állomáson a trófeák ismeretéről és a lőtudásukról kellett számot adniuk, majd a harmadik állomáson a mobiltelefonjaikra letöltött QField alkalmazás segítségével kellett egy vonalas létesítmény bemérését és minősítését elvégezni. A negyedik állomáson három kocsánytalan tölgy törzs várta a versenyzőket, melyekből a lehető legnagyobb értékű faválasztékokat kellett kihossztolniuk. Az ötödik állomáson felismerés következett, ahol részben a helyszínen fellelhető élő növények, részben pedig növény fotók megfelelő azonosítása volt a feladat. A hatodik állomáson egy kocsánytalan tölgyes – cseres állományban kellett gyérítést jelölni.

A hetedik és egyben utolsó állomás az erdőfelújításé volt, ahol egy végvágott kocsánytalan tölgyes állományban kellett az újulati szintet leírni, meghatározni az előforduló károkat, illetve fölvázolni az erdőrészletben végrehajtandó erdőművelési feladatokat. A versenyközpontba visszaérkezve mindenkit egy finom ebéd és egy hideg sör várt, majd az eredményhirdetés következett. Itt Tóth Gábor vezérigazgató-helyettes ismertette az egyéni és az erdészeti összesített eredményeket, az okleveleket Kiss László vezérigazgató adta át.

Az idei erdészverseny egyéni helyezettjei:

1. Tor Norbert, Nyugat-Cserháti Erdészet

2. Konyecsny Tibor, Salgótarjáni Erdészet

3. Zomborka Péter, Nyugat-Cserháti Erdészet

Gratulálunk a helyezetteknek! Az országos erdészversenyen Társaságunkat Tor Norbert fogja képviselni.

Az erdészetek versenyében a rangsor:

1. Diósjenői Erdészet

2. Salgótarjáni Erdészet

3. Nyugat-Cserháti Erdészet

A versenyfeladatok teljesítésére 220 perc állt rendelkezésre.

A verseny ideje alatt az erdészetvezető és központi vezető kollégáknak terepi programot tartottunk. Bejártunk egy cseres erdőtömböt, ahol a felújítás egyes szakaszait szemlélhettük meg, majd meglátogattuk a Váci Erdészet „alföldi” részét, ahol a homokon tenyésző, romló egészségi állapotú erdei- és feketefenyő állományok fafajcserés felújítását vizsgálhattuk meg, ökológiai és hosszútávú ökonómiai szempontokból.

Köszönjük versenyzőknek az aktív, fegyelmezett részvételt, a Lőtérnek, hogy befogadták rendezvényünket, illetve köszönjük az előkészítésben, szervezésben, lebonyolításban részt vevő kollégák fáradhatatlan munkáját.

Reméljük, hogy a több mint 3 és fél órás versenyben töltött idő alatt nem csak a kollégák tudását sikerült összemérni, hanem mindannyian bővíthettük szakmai ismereteinket is.

Dobó István erdészetvezető, Ipoly Erdő Zrt., Váci Erdészet

Előző cikk

Ajánlattételi felhívás fakitermelésre

Következő cikk

Minierdő Sopron közepén



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések