FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőnevelési szakmai nap

Idén május 9-én tartotta a Pilisi Parkerdő Zrt. a vállalat éves szakmai napját, amelynek célja a szakmai stáb képzése, az erdészeti társaság szakmai irányvonalainak frissítése, valamint a kimagaslóan teljesítő kollégák elismerése volt. A több feladatból álló szakmai megmérettetés során a Pilisi Parkerdő munkatársai egyénenként és csapat szinten is számot adtak tudásukról.
Az egyéni versenyben Bernáth István (Budapesti Erdészet), míg csapatban a Bajnai Erdészet végzett az élen. A nap végén került sor a „2024 Év Erdésze” díj átadására, amelyet Fehér Norbert, a Visegrádi Erdészet kerületvezetője vehetett át.

Az évente megrendezett erdőnevelési szakmai nap hagyománynak számít a Pilisi Parkerdőnél. Az erdészeti társaság kollégái ilyenkor számot adnak és összemérik tudásukat, fény derül a fejlesztendő területekre, valamint szakmai diskurzusoknak ad teret. Az idei rendezvénynek a Hoffmann Kunyhó adott otthont, ahol a résztvevők már kora reggeltől gyülekeztek, hogy egy tartalmas napot töltsenek együtt. A tudásanyag felmérése egy szakmai teszt kitöltésével indult, majd a lágyszárúak, fásszárúak leveles hajtása, rügyes hajtása, termése, fametszet kéreggel, károsítók-, kórokozók, valamint madár-, emlősfajok felismerésével folytatódott. Az erdészek ezt követően az erdőnevelési feladatokban merültek el, ahol az örökerdő üzemmódú állományok készletgondozó használatának elvei szerint kellett a jelölést elvégezni. A továbbiakban távolságbecslés és trófeaminősítés, valamint az új E-lap helyes kitöltését kellett bemutatni egy előzetesen kiválasztott erdőfelújítási területen, valamint rögzíteniük kellett a műszaki átvétel adatait. E feladatokkal a résztvevők tovább szélesíthették gyakorlati tudásukat és mélyítették ismereteiket az örökerdő-gazdálkodás és a hagyományos erdőfelújítás témájában.

A program szakmai tesztkérdésekkel indult

A nap végén a résztvevők közös bejárás alkalmával végeztek a parcellák felszalagozását, ahol lehetőség nyílt közvetlen tapasztalatszerzésre és tudásmegosztásra. A közös program az eredményhirdetéssel zárult, ahol Dr. Csépányi Péter vezérigazgató-helyettes kiemelte a továbbképzési nap jelentőségét, a szakmai felkészültség folyamatos fejlesztését, amely az egyéni sikerek mellett a Pilisi Parkerdő Zrt. számára is elismerés, hiszen az erdész szakma iránti elkötelezettségét tükrözi, mind egyénileg, mind pedig kollektívaként. Az értékelést követően került sor a “2024 Év Erdésze” díj átadására, melyet Reinitz Gábor vezérigazgató nyújtott át Fehér Norbert kerületvezető erdész részére.

Fehér Norbert, a 2024-es Év erdésze

Fehér Norbert 1985 óta dolgozik a Pilisi Parkerdőnél és számos jelentős projektben vállalt vezető szerepet, többek között a Vörös-hegy sarj eredetű kocsánytalan tölgyeseinek természetes úton történő felújításában és a Pilisi Parkerdő számára kiemelten fontos örökerdő üzemmódba való átállásban is. A rá bízott Körtvélyesi erdészkerületben olyan országosan ismert kirándulóhelyek találhatóak, mint a Rám-szakadék és a Prédikálószék. E helyszínek jelentős ökoturisztikai feladatot jelentenek, amelyet Fehér Norbert immár 25 éve a jó gazda gondosságával lát el.

Az esemény megvalósítása kifejezetten fontos a Pilisi Parkerdő számára, hiszen lehetőséget biztosított a szakmai tapasztalatok megosztására, az új technikák megismerésére és nem utolsó sorban az erdész közösség erősítésére. A Pilisi Parkerdő minden kollégának és résztvevőnek hálás, akik hozzájárultak a nap sikeréhez. A szakmai nap rávilágít a folyamatos tanulás és a közösségi szellem fontosságára, amelyekhez elengedhetetlen az alázatos, nyitott és tanulni vágyó humán közeg. Ezek az értékek alapvető fontosságúak a Pilisi Parkerdő további sikeréhez.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Előző cikk

Gyászhír - Bődi Ferencné [86]

Következő cikk

Biztonságos tűzifavásárlás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések