FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

20 éves a Duna Élzáró Kft!

“Magyarország legrégebbi, fő profilként élzáró gyártatással és kereskedelemmel foglalkozó cége a Duna Élzáró Kft. pontosan 20 éve alapult. Mivel az élzárók forgalmazása egyértelműen egy réspiac kiszolgálását szolgálja, így a kilencvenes években létrejött konkurenciák mind bezártak, vagy valami mást választottak fő tevékenységként.”

Fatáj: Szervusz Béla! Húsz évesek lettetek! Bemutatnád néhány mondatban a Duna Élzárót és adnál egy rövid áttekintést az elmúlt időszak történéseiről?

Dr. Nagy Béla Norbert:
Magyarország legrégebbi, fő profilként élzáró gyártatással és kereskedelemmel foglalkozó cége a Duna Élzáró Kft. pontosan 20 éve alapult. Mivel az élzárók forgalmazása egyértelműen egy réspiac kiszolgálását szolgálja, így a kilencvenes években létrejött konkurenciák mind bezártak, vagy valami mást választottak fő tevékenységként. Ezt a szegmenst valaki vagy jól csinálja, vagy inkább hagyja. Amúgy egy bútor árkalkulációjakor egész komoly részarányt képvisel az élanyag. Ezt sokan lebecsülik! Abszolút probléma a bútorlapok viszonylag rövid megújulási időszaka. Nem szabadna 2-3 évente teljesen új kollekciókkal jelentkezniük az európai forgácslapgyártóknak. Ez gyártónként 100-150 dekort jelent. Még ha van is átfedés, ez akkor is szinte átláthatatlan választékot jelent. Az Eggert kivéve, mely néhány éve megvett egy élzáró anyag gyártót, az összes többi forgácslapos cég rábízza az élzárás problémáját az olyan cégekre, mint a Duna Élzáró.

Élzáróanyag gyártás a szlovén Kumplast cégnél
Fotó: Dr. Nagy Béla Norbert

Egyelőre az a kézenfekvő megoldás, hogy magunknak igény szerint nyomtassuk az élzáró anyagot, nem igazán versenyképes. A technológia létezik, de egészen egyszerűen sokkal drágább, mint az (anya) tekercsben tömegtermékként gyártott élanyag. Az árérzékenység miatt marad egyelőre a hagyományos gyártás 4 szín nyomtatással.

Élzáróanyag anyatekercs raktár a szlovén Kumplast cégnél
Fotó: Dr. Nagy Béla Norbert

A Duna Élzáró Kft. egy német vállalat jól bejáratott élzáró vonalát vitte tovább. 2003-ban éppen a Duna Élfurnér Kft., mostani nevén Heitz Élfurnér Művek Kft-t költöztettük a budapesti Hárosról új telephelyére Pusztaszabolcsra. A német tulajdonos nem akarta elvinni magával az idegen beszerzésű anyagokat (melamin fóliákat és ABS élanyagokat) és megkért, hogy adjuk el tokostól-vonóstól az egész kereskedelmet. Felhívtam a vadászcimborámat, Csermely Gyurkát a Magyar Lakk Kft-től és rábeszéltem, hogy vegyék meg az egészet. Kérdezték, hogy poén-e megvenni – mondtam, hogy határozottan. Két év alatt visszahozza az árát. Na ezzel nem mondtam igazat, egy év alatt visszajött a vételár! A Duna Élfurnért átneveztük Duna Élzáróra és 2004. június 15-én meg is alakult az az élzárós cég, mely mára Magyarország legrégebbi ilyen profilú cégévé vált.

Az elmúlt 20 évben megpróbáltuk a Dunánál az állandóságot képviselni. Nem voltunk nyitottak a középszerűségre, a gyenge minőségre, a megalkuvásra. Ha változtattunk, mindig a jobb felé mozdultunk el. Ezzel biztosan piaci rést adtunk a konkurenciáinknak, de ezt tudomásul vettük.

A Duna Élzáró Kft. Érd határában az M0/M6 autópályák találkozásánál
Fotó: Dr. Nagy Béla Norbert

A legnagyobb változást talán a Dunás tulajdonosi kör jelentette. Az eredeti Magyar Lakk – Dr. Nagy Béla felállás a Magyar Lakkos tulajdonosok nyugdíjba vonulása után egyre inkább eltolódott. Mostanra a Duna Élzáró tisztán családi vállalkozássá vált, a feleségemmel Zsuzsival együtt visszük a céget. Nagy örömömre a középső lányom, Tündi lát fantáziát a bútorlapokban és az élanyagokban és egyre jobban rábízhatom a napi teendőket. Ő az aki, az újdonságokat bemintázza, feltölti a WEB áruházat és párjával Tóth Ferenccel együtt az új vevői igényeknek is próbál megfelelni. Kardos Márti, aki szintén majd 10 éve erősíti a Dunás csapatot, főleg a beszerzési munkákat intézi és a vevői kapcsolatokat ápolja.

Duna Élzáró Kft – 20 éve a szakma szolgálatában.
Balról jobbra: Kardos Márta, Dr. Nagyné Modla Zsuzsanna, Nagy Tünde, Tóth Ferenc, Dr. Nagy Béla Norbert + a céges őrkutyák Beni és Brex
Fotó: Spala István

Nagyot egyszerűsít az újdonságok bevezetésénél, ha gyártás közben élesben is ki tudjuk próbálni az új élanyagokat, vasalatokat, ragasztókat. Idestova 6 éve megvásároltunk 2 lapszabászatot Székesfehérváron és Dunaújvárosban ( Új Bútor Centrum Kft), ahol napi kapcsolatban vagyunk a vásárlóinkkal: a helyi asztalosokkal és faipari cégekkel. Tőlük azonnal megkapjuk a visszacsatolást – mind a pozitívat, mind a negatívat – az új portékáról. A két telephely összesen több, mint 3000m2-en biztosítja számunkra a két lábon állást. Hasonlóan a Duna Élzáróhoz, az Új Bútor Centrumnál is összekötöttük a gyártást, a raktárat, a kereskedelmet egy új WEB áruházzal, így bárki bármikor láthatja a méterre, darabra, táblára pontos készletünket.

Aki nem ismerné a 2 WEB áruház itt található:

Én hiszek benne, hogy a jó minőség mindig versenyelőnyt fog jelenteni – remélem a következő húsz évben is!

Fatáj: Köszönjük a riportot és mi is sok sikert kívánunk a Duna Élzáró Kft.-nek!

(x) Duna Élzáró Kft.

Előző cikk

KAP-RD40 - Fiatal erdők állománynevelése

Következő cikk

Nyugdíjalap befektetése az erdőgazdálkodásba




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version