FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

26. IUFRO Világkongresszus, 2024. június 23-29., Stockholm

A világ legnagyobb erdészeti tudományos rendezvénye elősegíti az együttműködést és a tudásmegosztást az erdők és a társadalom 2050-ig tartó fejlődése érdekében.

- 2024. június 23-29. között a svédországi Stockholm lesz az erdészeti kutatás és tudáscsere globális központja.
- A 115 országból érkező több mint 4.000 résztvevővel az IUFRO "Erdők és társadalom 2050 felé" című 26. világkongresszusa a világ legnagyobb erdészeti tudományos rendezvénye.
- A globális esemény összehozza a tudományt, a gyakorlatot, az üzleti életet, a politikát, a civil társadalmat és a médiát, hogy valóban interdiszciplináris, integratív és sokszínű eszmecserét biztosítson.
- Az előadások az erdők egészségétől és ellenálló képességétől kezdve a biológiai sokféleségen és az ökoszisztéma-szolgáltatásokon, a biogazdaságon és az erdőgazdálkodáson, az erdei oktatáson, az innováción, az irányításon, a társadalmi szempontokon és más témákon keresztül a témák széles skálájára összpontosítanak.
- Az Innovációs Színpad és a Zöld Munkahely Aréna két vadonatúj kongresszusi programelem, amelyek az új technológiák és fejlesztések bemutatására és a fiatalok részvételének ösztönzésére szolgálnak.

Az esemény honlapja: https://iufro2024.com/

Június 24-én, hétfőn Őfelsége, XVI. Carl Gustaf svéd király nyitja meg a 26. IUFRO Világkongresszust. John Parrotta, az IUFRO elnöke és Fredrik Ingemarson, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke, valamint a Svéd Agrártudományi Egyetem, mint helyi házigazda és Ausztria, mint az IUFRO vendéglátó országa, valamint a FAO, a CIFOR-ICRAF és az IFSA kulcsfontosságú partnerszervezetek magas rangú képviselői üdvözlik a küldötteket. A megnyitó ünnepségen az IUFRO Világkongresszus házigazdájának tudományos díjait adják át az észak-balti régió három kiemelkedő kutatójának: Liisa Tyrväinen, Finn Természeti Erőforrás Intézet; Jan Stenlid, Svéd Agrártudományi Egyetem; és Algirdas Augustaitis, Vytautas Magnus Egyetem, Litvánia.

A hét folyamán 115 ország több mint 4.000 résztvevője foglalkozik majd az erdőkkel, fákkal és erdészeti termékekkel kapcsolatos kutatás fontos technikai és társadalmi kérdéseivel világszerte, és megvitatja azok gazdasági, politikai és társadalmi következményeit. Ez a világkongresszus teljes tudományos programot kínál, több mint 200 üléssel és több mint 4.500 szóbeli és poszter előadással, amelyeket vezető szakértők tartanak. Az Innovációs Színpad újdonság, amely lehetőséget nyújt a világ minden tájáról érkező legújabb innovációk és alkalmazott tudományok megtekintésére. A szintén újdonságnak számító Zöld munkahelyek arénája a zöld ágazatban betöltött állásokról szóló viták központja.

A globális erdészeti tudomány teljes spektruma egy hét alatt

“Az IUFRO stockholmi világkongresszusa a globális erdészeti kutatás teljes spektrumát bemutatja. Látni fogjuk a jelenlegi kutatási munkát, az új technológiákat és az ígéretes innovációkat különböző szinteken, különböző tudományágakból és a világ minden régiójából” – magyarázza Alexander Buck, az IUFRO ügyvezető igazgatója.

Az ülések és előadások témái többek között a következők: erdőegészségügy, betegség- és kártevő-kezelés, a gyorsan növő fák alkalmazásai, erdőgenetikai eszközök az erdők ellenálló képességének erősítésére, az erdők technológiai és mesterséges intelligenciával támogatott megfigyelése, az erdészet és az erdészeti termékek hozzájárulása az éghajlatvédelemhez és a társadalmi célokhoz a vidéki és városi területeken, erdészeti oktatás és kapacitásépítés, nemi kérdések az erdészetben, erdészeti politika és irányítás, kutatásirányítás, kommunikáció és a társadalom bevonása a döntéshozatali folyamatokba.

Innovatív és kreatív együttműködés a világ erdeinek jövője érdekében

“Innovatív és kreatív megközelítésekre, valamint holisztikus szemléletre van szükségünk ahhoz, hogy megfeleljünk az éghajlatváltozás által támasztott egyre nagyobb kihívásoknak. Az erdészeti kutatások jelenlegi állása, amelyet lenyűgözően láthatunk az IUFRO világkongresszuson, lehetővé teszi számunkra, hogy optimistán tekintsünk a jövőbe. Kiterjedt tudás és nagy lehetőségeket rejtő technológia áll rendelkezésre, amelyet folyamatosan új eredményekkel bővítenek. Az ellenálló képesség erősítése és az erdők fenntartható kezelése érdekében világszerte, ma és hosszú távon is, országok és tudományágak közötti együttműködésre van szükség. Mi az IUFRO-nál minden nap elkötelezettek vagyunk ennek érdekében” – mondta John Parrotta, az IUFRO elnöke az amerikai erdészeti szolgálat részéről.

Forrás: IUFRO hírlevél és
az esemény honlapja.

Előző cikk

„Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok 06.29-07.07.

Következő cikk

A FAGOSZ és az OEE szakmai észrevételei a 9/2024. (IV. 30.) AB határozat indokolásához




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version