FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elmaradt a meglepetés, győzött a Ritrovi-Mecsekerdő

Fotók: Gribek Tímea

Nem történt meglepetés a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság dél-dunántúli fordulóján, Somogyszobon, ahol 6+3 csapat ragadott motorfűrészt és fejszét. A régiós versenyt ugyanis a Rittlinger Róbert vezette Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt. csapat nyerte meg.

Nem gyakori, hogy egy STIHL regionális fakitermelő versenynek magánerdő-gazdálkodó adjon otthon, a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. ugyanakkor kitett magáért, és egy nagyon magas színvonalú és szórakoztató rendezvényt állított össze június 22-én. Maga a verseny három pályán, egy fordulóban zajlott, ahol három versenyen kívüli csapat is fát vágott: a Császárról döntőbe jutó Agrogold és az ásotthalmi győztes Gemenc Zrt. mellett az országos megmérettetésre be nem jutó, de a 2025-ös idényre már felkészülő Kissék és Kollárék gárdája. A gemenciek végül rendkívül jó eredményt tudhattak magukénak, hiszen nem hivatalosan elsők lettek, míg ha élesben folyt volna a küzdelmük, akkor az agrogoldosok is harmadikként dobogóra állhattak volna.

Sorozatban sokadik

A hivatalos versenyt ugyanakkor a Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt. négyese nyerte meg Rittlinger Róbert, Juhász István, Bakó András, Bakó László összeállításban. A csapat eddig egy kivétellel az összes dél-dunántúli megmérettetését megnyerte, és idén sem maradt alul.

„Jó teljesítményt nyújtottunk, ezen a regionális versenyen szinte mindig mi nyerünk. Ugyanakkor figyelnünk kell a gemenci fiúkat, mert nagyon szeretnének győzni az országos döntőben, és ügyesek is. Ezt ma bizonyították, bár meg kell jegyeznem, hogy most egyfordulós volt a küzdelem. Ilyenkor pedig a szerencse sok mindent befolyásol. Ettől függetlenül nagyon jóban vagyunk a Gemenc csapatával, és bevallom, hogy nagyon örülnék annak is, ha a dobogó legmagasabb fokára állhatnának Bábolnán. Persze még boldogabb lennék, ha mi nyernénk, és éppen ezért nem leszünk könnyű ellenfél”

 – fogalmazott Rittlinger Róbert, aki a nyilatkozata végén nyomatékosította: nem hiszi, hogy valódi versenyen még egyszer le fogják őket győzni, hiszen mindent megtesznek majd az első helyért.

Egyre jobb teljesítmény

Három éve jelent meg a mezőnyben a Lumberjack S.I.S. Kft. – Silvanus 2001 Kft. csapat, akik szépen lépkednek előre, ezúttal például a második helyet szerezhették meg, bár a csapatuk nem volt összeszokott. Gyécsek Norbert ugyanis egészségügyi problémák miatt nem tudta segíteni csapatát, és végül Csiha Patrik, az Agrogold favágója segítette ki Horváth Attilát, Merőtei Tivadart és Bődy Miklóst.

„Nagyon aggódunk Norbiért, ez nyilván ott volt a fejükben, de ettől függetlenül is büszke vagyok a csapatra, hogy ilyen körülmények mellett is másodikak lehettünk. Eddig mi voltunk az gárda, amelyik mindenről éppenhogy lemarad, legyen az korábban országos verseny vagy Bajnokok Bajnoka kupa, de azt remélem, hogy ez idén változni fog. Jó versenyünk volt, és külön köszönöm Csiha Patriknak, hogy beállt a csapatunkba” 

– emelte ki Horváth Attila csapatvezető.

Stabil csapat a dobogón

Ezúttal a harmadik helyen a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészete zárt. A Tersztenyák Árpád, Tersztenyák Balázs, Horváth Richárd, Tersztenyák Tamás négyes szintén egy erős gárda, a dél-dunántúli fordulók stabil csapata, akik rendre jól szerepelnek. Így volt ez Somogyszobon is.

„Régóta versenyzünk, bár az is tény, hogy többször változott a csapat összetétele is. Viszont rendszeresen sikerül jó eredményeket elérnünk. Remélem, hogy így lesz ez a bábolnai országos döntőn is” 

– mondta el Tersztenyák Árpád, az állami erdőgazdaság csapatának kapitánya.

Ahogy ez lenni szokott, a Dél-Dunántúlról is 5 csapat kapott meghívást a szeptember 7-i országos megmérettetésre. A dobogósok mellett a legjobb, 16 másodperces szerelést összehozó barcsi tűzoltókkal és a Wibeba Hungária Kft. gárdájával biztosan találkozhatunk Komárom-Esztergom vármegyében. Egyetlen kieső a Somogyi betyárok voltak, a fiatal csapat viszont tisztesen helyt állt a tapasztalt fakitermelők között, bár kétségtelen, hogy van hova fejlődniük, különösen a hibapontok tekintetében.

Nyári szünet

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság egy kisebb nyári szünetre vonul, majd augusztus 31-én az utolsó kiadó helyek is elkelnek majd az országos döntőre, hiszen Bükkzsércen rendezik a hatodik regionális fordulót. Császár, Ásotthalom, Gödöllő, Keszeg és Somogyszob után tehát még az észak-magyarországi forduló hoz felejthetetlen izgalmakat, hogy szeptember 7-én egy nagyszerű összecsapást láthassunk a Bábolnai Gazdanapokon.

STIHL ORSZÁGOS FAKITERMELŐ BAJNOKSÁG
Somogyszob, 2024

1. Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt. (284)

2. Lumberjack S.I.S. Kft. – Silvanus 2001 Kft. (345)

3. Zalaerdő Zrt. – Bánokszentgyörgyi Erdészet (430)

4. Barcsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság (464)

5. Wibeba Hungária Kft. (547)

6. Somogyi Betyárok (1247)

Versenyen kívül:

Gemenc Zrt. (249)
Agrogold (337)
Kissék és Kollárék (569)

forrás: Erdő-Mező Online

Előző cikk

Tűzgyújtási tilalom kiterjesztése

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 235., 2024/25.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések