FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bábolnán lesz a fakitermelő bajnokság döntője

Ismét Bábolna, méghozzá a szeptemberi gazdanapok lesz a 2024-es STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének helyszíne, ahol az ország legjobb favágói csaphatnak össze egy izgalmas és látványos, kétfordulós verseny során. Lesz döntés, darabolás, sarangolás, favágó show és kiváló hangulat. De vajon megvédi-e bajnoki címét a Mecsekerdő Zrt. – Ritrovi Kft. négyese?

Irány Bábolna

A XXII. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság április végén Fejér vármegyében, Császáron rajtolt el. A hat regionális forduló első állomásáról a legjobb 5 csapat már biztosan részt vehet az országos döntőben, aminek helyszíne és időpontja eddig szervezés alatt állt. Mostanra viszont eldőlt: a 32 csapatos megmérettetésnek ismét a Bábolnai Gazdanapok rendezvénysorozat ad otthont, így a gépkiállítás, a szakmai konferenciák vagy éppen a lovas bemutatók mellett ismét felzúghatnak a motorfűrészek a Komárom-Esztergom vármegyei településen. A hazai fakitermelő szakmai egyik legjelentősebb, egyszerre szakmai, szemléletformáló és szórakoztató rendezvényét szeptember 7-én rendezik meg.

Gyülekeznek a csapatok

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjébe regionális versenyeken át vezet az út. A tavasz és a nyár folyamán 6 helyszínről 5-5 csapat jut be a legjobbak közé. A négy fős gárdáknak számos feladatban kell bizonyítaniuk szakmai rátermettségüket. Olyanokban, amelyeket a hétköznapokban fakitermelőként, esetleg tűzoltóként végezniük is kell. Ilyen például a szabályos, biztonságos és precíz fadöntés, a pontos kombinált darabolás, a gyors és ügyes gallyazás vagy éppen a komoly erőt igénylő hasítás. Mindezeket időre, ám a biztonsági szabályoknak messzemenőkig eleget téve.

Az első két regionális verseny tehát már véget ért. Ezt követően június 1-jén Gödöllőn, június 15-én Keszegen, június 22-én Somogyszobon, majd augusztus 31-én Bükkzsércen ragadnak fejszék a legbátrabb hazai fakitermelők.

Lesz címvédés?

Nagy kérdés, hogy a 2023-ban jól szereplő csapatok milyen állapotban vannak a téli szünet után. Vajon megvédi-e többszöri bajnoki címét a tavalyi győztes Mecsekerdő Zrt. – Ritrovi Kft.? Vagy visszatérnek az élre az Északerdő Zrt. fakitermelői? Minden évben egyre több és jobb gárda pályázik a legjobb favágóknak járó címre, így mind a regionális, mind az országos megmérettetés évről-évre izgalmasabb és magasabb színvonalú.

A bajnokság egyik legfőbb célja éppen az, hogy javítsa az egyik legveszélyesebb hivatás munkabiztonságát, csökkentse a fakitermelés közben gyakran megtörténő – adott esetben halálos – balesetek számát, emellett pedig eljuttassa az emberekhez, hogy a favágás precíz, szakmai hozzáértést igényel.

Az legesélyesebb csapatok állapotáról egyébként már képet adhat a május 25-i Bajnokok Bajnoka egyeneskiesés kupa, ahova a 2023-as döntő legjobb 8 csapata kapott meghívást. A szegedi Hídi Vásár alkalmából már hagyományosan meghirdetett versenyen tehát már érezhetőek lesznek az idei erőviszonyok is.

Találkozzunk egy kiváló hangulatú szakmai eseményen, ahol bárki megismerheti a fakitermelő szakma szépségeit és nehézségeit!

STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság
Országos Döntő
2024. szeptember 7.
Bábolnai Gazdanapok, Bábolna

(x) Andrea Stihl Kft / fakitermeloverseny.hu

Előző cikk

Iskolában az erdő - Hajdú-Bihar

Következő cikk

Új film - A selmeci szellem



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések