FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Félmilliárd euró erdőátalakításra

Németország, Türingia: Az erdőtulajdonosok szövetségei és a Türingiai Erdészeti Hivatal közötti politikai párbeszéd alkalmával Susanna Karawanskij tartományi erdészeti miniszter új adatokat ismertetett a klímaváltozás miatt károsodott területek alakulásáról Türingia tartományban.

Susanna Karawanskij

Ezek szerint a károsodott terület minden birtoktípusban több lest, mintegy 111 000 hektárról 121 000 hektárra nőtt. Ez a károsodott területek közel 10%-os növekedésének felel meg hat hónap alatt. A magán-, állami és önkormányzati erdők az erdőrészletük arányában egyformán érintettek.

A károsodott területek nemcsak a lucfenyő által dominált és a másodlagos kártevő kéregbogár által érintett helyeken találhatók, hanem a nem erdészeti erdőkben, például a Hainich Nemzeti Parkban is. Ott az aszály okozta hatalmas károkat jegyeztek fel.

Az állami erdészeti hivatal felmérései azt mutatják, hogy a károsodott területek mintegy fele természetes úton regenerálódik. A másik felén új telepítésekkel klímastabil vegyes erdőket kell létrehozni. Ez sok pénzbe kerül.

Az erdészeti kutatók, erdészeti szakemberek, politikusok és az erdőtulajdonosok képviselői a plenáris terem előcsarnokában tartott szakpolitikai párbeszéd során megvitatták az eddigi politikai intézkedéseket. Ezek közé tartozik az “Erdőátalakítási és erdőtelepítési különprogram“, amelyet a kabinet 2019-ben indított el. Valamint a magán- és önkormányzati erdők állami kormányzat által jelentősen megnövelt finanszírozása. Összességében a tartományi állam 2030-ig mintegy félmilliárd euróval támogatja az érintetteket. Türingiában mintegy 180 000 erdőtulajdonos van.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Proplanta.de

Előző cikk

Követelmények és tilalmak az együttműködés és az ösztönzés helyett

Következő cikk

A faépítészet mindenhol keresett



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések