FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőállományok rehabilitációja

Együttműködésre lépett az MBH Bank és az Ipoly Erdő Zrt., amelynek értelmében a bank a károsodott erdőállományok helyreállítására irányuló természetvédelmi törekvéseiben támogatja a vállalatot. Az MBH Bank által nyújtott támogatás egyik fő célja az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt Nyírjesi Parkerdő aszály- és viharkárokat szenvedett erdőállományainak rehabilitációja, de további, erdőkárokat elszenvedett állomány is megújulhat Nógrád- és Pest megye szerte az együttműködési program keretében. Az együttműködés a „Fenntartható Jövő Bankja” program keretében valósul meg, amely egyik legfőbb vállalása a biodiverzitáshoz kapcsolódó célok megvalósítása. A program során a hitelintézet olyan kezdeményezéseket támogat, amelyek segíthetnek hazánk természeti élőhelyeinek és állatfajainak megvédésében, ezáltal a hitelintézet maga is közvetetten hozzájárulhat a biodiverzitás megőrzéséhez.

Az MBH Bank együttműködésre lépett az Ipoly Erdő Zrt.-vel, azzal a céllal, hogy támogassa a társaságot az egyes erdőállományok rehabilitációjában. A vállalat Nógrád- és Pest vármegye területein több mint 63.000 hektár állami tulajdonú erdő megőrzéséért és állapotának javításáért felel. Az MBH Bank a Fenntartható Jövő Bankja komplex ESG-programjának részeként három meghatározó vállalás mentén járul hozzá a hazai dekarbonizációs célok eléréséhez és a társadalmi átalakuláshoz: a biológiai sokféleség védelme, a klímavédelem és a zöld pénzügyi termékek palettájának bővítése által. A biológiai sokféleség védelmének érdekében a hitelintézet támogatja a Nógrád- és Pest vármegyei erdős területek megóvását és újratelepítését.

Az együttműködés első vállalása az idegenhonos fafajokból álló, aszálykárt elszenvedett és kipusztult erdőállományok – elsősorban lucfenyvesek – és egyéb, szintén erdőkárt elszenvedett erdőállományok rehabilitációjára irányul. Az újraerdősítés során a már megtisztított területeken, őshonos fafajok elültetésével újítják meg az erdőt. A többféle fafajjal megvalósított erdőfelújítás során ökológiailag stabilabb, a klímaváltozás hatásainak jobban ellenálló erdőállományok jöhetnek létre. A kipusztult faállományok helyén létrejövő új erdő a jövőben jelentős mértékben hozzájárulhat a légköri széndioxid megkötéséhez.

Az együttműködő felek által kitűzött célok közé tartozik egy kiemelt természeti övezet, a Nyírjesi Parkerdő károsodott területeinek helyreállítása is. Az erdőség hazánk közkedvelt kiránduló- és rekreációs területe, többek között a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark is az itt kialakított ökológiai centrum részét alkotják. A Parkerdő vegetációját alkotó, javarészt idegenhonos fenyőerdők szintén jelentős károkat szenvedtek el az elmúlt években. A kipusztuló és kidőlő fák gyakran a rekreációs célokat szolgáló berendezéseket és pihenőhelyeket is veszélyeztetik, valamint turista-, és gyalogutakat tesznek járhatatlanná.

Annak érdekében, hogy a természetvédelmi terület továbbra is alkalmas maradhasson a látogatók befogadására, az együttműködés során megkezdődnek a parkerdő funkcióinak helyreállítási munkálatai, továbbá újabb fákat ültetnek el az erdő megőrzése érdekében.

„A természet értékeinek megőrzése alapvető emberi kötelességeink közé tartozik. Bankunk felelős nagyvállalatként különösen elkötelezett a környezetünk védelme iránt. Ezt bizonyítja az Ipoly Erdő Zrt.-vel kötött együttműködésünk is, amelyen keresztül aktívan igyekszünk lépéseket tenni a természeti okokból, valamint az emberi mulasztásból fakadó károk mérséklésére. Az együttműködés része a „Fenntartható Jövő Bankja” programunknak, amelyet annak érdekében indítottunk, hogy segíthessük természeti élőhelyeink és állatfajaink védelmét, valamint támogassuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez” – mondta Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese.

Az erdők egészségi állapota az éghajlat változásával, a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válásával folyamatosan romlik. Mindemellett a 2022. évi rendkívül aszályos időjárás során jelentős erdőterületek szenvedtek nagymértékű károsodást, amely következményeképp egyes területeken szükségessé vált a teljes újraerdősítés. Az időjárási viszontagságokon túl, több Magyarországon őshonos fafajnak is eddig nem tapasztalt kórokozóval kell megküzdeni, így az utóbbi időkben az őshonos fák védelme szintén az Ipoly Erdő Zrt. kiemelt feladatává vált. Az MBH Bankkal való összefogás keretében közel 13 hektár károsodott terület letakarítása, majd ezeknek a területeknek az újraerdősítése történhet meg.


MBH Bank Nyrt.

Az MBH Bank Magyarország egyik vezető hitelintézete. A modern, univerzális bank célja, hogy mindenki számára elérhető, korszerű pénzügyi szolgáltatásaival, folyamatosan bővülő termékpalettájával kiszolgálja a lakossági- és vállalati-intézményi ügyfeleit egyaránt.

Az MBH Bank, mely a legtöbb bankfiókkal rendelkezik Magyarországon, közel kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki. Összesített mérlegfőösszege meghaladja a 10 737 milliárd forintot. A banknál elhelyezett betétállomány több mint 6500 milliárd forintot tesz ki, míg a bruttó hitelállomány megközelíti az 5000 milliárd forintot.

A banknak számos szegmensben meghatározó a piaci pozíciója, többek között a vállalati szegmensben, azon belül is a mikro-, kis- és középvállalati hitelezésben, a lízingpiacon, az agrár- és élelmiszeripari üzletágban, továbbá széles körű pénz- és tőkepiaci, valamint befektetési szolgáltatási tevékenységet végez. 

A hazai bankszektorban betöltött szerepénél, magyar hátterénél és kiterjedt fióki jelenléténél fogva az MBH Bank átfogóan ismeri a hazai ügyféligényeket, törekszik a személyre szabott kiszolgálásukra, és elkötelezett a felelősségteljes bankolás, a magyar emberek, vállalkozások, a helyi közösségek és a gazdaság iránt. Stratégiai célja, hogy Magyarország egyik legmeghatározóbb bankjává váljon, és megjelenjen a nemzetközi piacokon, így a közép-kelet-európai régió országaiban is.

forrás: MBH Bank / Ipoly Erdő Zrt.

Előző cikk

Országos Fakitermelő Bajnokság

Következő cikk

Föld erőforrásainak túlhasználata



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések