FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Természetvédelmi terepi gyakorlat

A jogszerű fakitermelésnek szigorú jogszabályi feltételei vannak, többek között az erdőrészlet határainak felülvizsgálata után a kivágandó fák szakszerű kiválasztása és megjelölése is az erdész feladata. Az állékonyabb és a változásokkal szemben ellenállóbb erdő fenntartása, a természetvédelmi célok elérése érdekében, illetve a társadalmi elvárások változására reagálva az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Bükki Nemzeti Park, valamint az Aggteleki Nemzeti Park illetékes szakembereivel közös terepi jelölési tréningeket szervezett a Bükk, a Zemplén és a Gömör erdeiben.

A gyakorlattal az volt a cél, hogy az erdő kezelőjeként szakembereink szemlélete egységesen kövesse azt az irányt, amit a természet, az erdő a klímaváltozás hatására megkövetel.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. állami erdészeti társaságként hazánk zöldvagyonának egyik legnagyobb kezelője. 103 ezer hektár magyar erdőt, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye erdőterületének több mint felét, hazánk zöldvagyonának 5%-át kezeli oly módon, hogy a terület 47%-a védett a magyar természetvédelmi kategóriák szerint, 29% Nemzeti Park és 18% Tájvédelmi Körzet. A kezelt területből összesen 83,3 ezer hektár a kijelölt Natura 2000 terület. A védett és fokozottan védett fajok dokumentált egyedszáma nő. A nagyragadozókat hazánkban a természetvédelem egészen az 1980-as évekig kihaltnak tekintette. Ezt követően azonban elkezdtek visszatérni, és jelenleg mindhárom, Magyarországon előforduló őshonos nagyragadozó faj – a farkas, a hiúz és a barna medve – megtalálható illetékességi területünkön. Az ökoszisztémák természetes működésében vállalt szerepük kiemelkedő fontosságú.

A természetvédelmi célok elérése érdekében az elmúlt években több intézkedést is bevezettünk. A teljesség igénye nélkül, például növeltük a hagyásfa csoportokat és faanyagtermelést nem szolgáló területeket, kialakítjuk és fenntartjuk azok hálózatát. Bővítjük az erdei tisztásokat, az erdei fenyő és feketefenyő állományokat fokozatosan, a természetes folyamatokra alapozva átalakítjuk, növeljük az idős erdők arányát, ezek hálózatát fenntartjuk, bővítjük. Már az erdőtervezéskor beépítjük a természetvédelmi kezelő javaslatait a tervekbe, minimálisra csökkentettük az égetéssel történő vágástakarítás módszerét és új technológiát vezettünk be, illetve aktív nagyvadlétszám- apasztásba kezdtünk.

Ebbe a folyamatba illeszkedik az elegyes, többkorú, változatos erdőállományok kialakítása. Ezekben helyet kap a lábon álló és a földön fekvő holtfa, nagy számban megtalálhatóak az elegyfafajok, vigyázunk az erdőszegélyre és a kivágandó fák kijelölésénél figyelembe vesszük azokat a szempontokat, amelyek a természet, az élővilág változatosságának megőrzése, fokozása miatt fontosak. A természetvédelmi szakemberek javaslatainak beépítése a mindennapi munkába elengedhetetlen, talán ezért is aratott nagy sikert a vármegye három tájegységében szervezett három program. A kerületvezető erdészek és a természetvédelmi őrök közös munkája, gondolkozása most az erdőben, a gyakorlatban került pontosításra. Mindkét fél kölcsönösen betekinthetett a másik munkájába, kicsit belülről is jobban megismerve az abban rejlő lehetőségeket és korlátokat.

A környezeti és gazdasági fenntarthatóság szellemében zajlik továbbra is az állami erdők kezelése, ezt szolgálja a hazai jogrend és ennek közös értelmezése, átültetése a gyakorlatba. A fenntartható módon megtermelt faanyag hasznosításának eredménye fedezi az olyan közcélú feladatok ellátását, mint a klímavédelem, a természetvédelem vagy akár az erdei turizmus. A magyar erdők haszna a magyar embereké. A nagy sikerre és a lelkesedésre való tekintettel folytatjuk a hasonló rendezvények szervezését – tájékoztatott Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese.

forrás: Északerdő Zrt.

Előző cikk

Emléktábla Béldi Ferenc emlékére

Következő cikk

Vasúti faanyagszállítás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések