FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Az erdőkre alapozó innováció válaszokat ad a klímaváltozásra

Fotók: Vermes Tibor

Az erdők az ország zöld vagyonának stratégiai fontosságú elemét jelentik. A kormányzat kiemelten támogatja az erdőre alapozó innovációk megvalósulását, mivel azok közvetlenül hozzájárulnak az erdők megőrzéséhez és gyarapításához, ezen keresztül pedig a klímasemlegességi célok eléréséhez – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett konferencián, csütörtökön.

Az ENSZ a 2024-es Erdők Nemzetközi Napja középpontjába az innovációt állította, amely Zambó Péter szerint kiemelt szerepet tölt be a hazai erdőkezelés irányaiban: nemcsak új technikai megoldásokat jelent, hanem új szemléletmódot, új szervezeti struktúrák kialakítását is kívánja. Mindezek a jogszabályokkal összhangban támogatják az innovatív megoldások gyakorlatba történő átültetését.

„Az erdők fenntartható kezelésére alapozva tudatosan kell építenünk az erdő alapú gazdaság rendszerét, amelyben a biodiverzitás növelése mellett a faipar és a faanyag-felhasználás fejlesztése, valamint a turisztika a leginkább kiemelt területek” – hangsúlyozta az államtitkár, aki kifejtette, hogy az erdőkezelés célrendszerének túl kell mutatnia pusztán a gazdasági javak termelésén.

Külön felhívta a figyelmet arra is, hogy az erdőknek nem a faanyag az egyetlen terméke, hanem ökoszisztémaként számos más szolgáltatást is nyújtanak. Ezek közül egyre több piaci termékként is kezdi megállni a helyét, ilyen a turisztika, és ilyen potenciál rejlik a széntárolási képességekben. Az erdő számos fontos haszna azonban nem piacosítható, fenntartásukat a gazdasági tevékenység eredményének kell fedeznie. Ilyenek például a természet védelméhez, az egészség- és klímavédelemhez vagy a biodiverzitás növeléséhez kapcsolódó szolgáltatások, amelyek ugyanolyan fontosak a társadalom számára.

Kiemelte: az innováció egyik legfontosabb terepe a klímavédelem és a szénmegkötés. Ez a terület kétségtelenül az erdőkkel kapcsolatos gondolkodás központi kérdése napjainkban.

Hazánk a klímasemlegesség terén megfogalmazott célkitűzéseiben jelentősen alapoz a meglévő erdőkre és a fával borított területek gyarapítására. „Az erdők elnyelő képessége kell ahhoz, hogy a 2050-re kitűzött zéró kibocsátási egyenleget elérjük. A sikerhez olyan innovációkra van szükség, amelyek a változó környezeti viszonyok között hozzájárulnak az erdők fenntartásához, a faanyag tartós szénraktárként történő hasznosításához, és a nagy karbonlábnyomú termékek faalapú helyettesítéséhez” – világított rá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az agrártárca alapvető célkitűzése a faanyagot használó teljes terméklánc együttes értékelése és kezelése. Fontos támogatni a faanyag tartós beépítésének gondolatkörét és a bioenergetikai felhasználás korszerűsítését, a volumen növelését.

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából miniszteri kitüntetéseket vehettek át azok a magyar szakemberek, akik szakmai munkája szorosan kapcsolódik a világnap „Erdők és innováció – új megoldások egy jobb világért” gondolatköréhez. Az ünnepséggel összefüggésben rendezett szakmai konferencia bepillantást engedett az innováció irányaiba és a kortárs magyar erdőtudományba is, többek között a távérzékelés, a digitalizáció, a faépítészet és a körforgásos gazdaság finanszírozásának területén.

A díjazottakról készült fotók pedig itt érhetők el. 

Az Erdők Világnapja, március 21-e alkalmából
Dr. Nagy István agrárminiszter a Pro Silva Hungariae Díjat adományozta

Bíró Imre, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. Baktalórántházi Erdészetének erdészeti igazgatója részére, a természetvédelem és az erdőgazdálkodás aktív összehangolása, a nyírségi akáctermesztés és feldolgozás európai népszerűsítése, valamint a környezettudatos nevelés területén elért eredményeiért.

Burián Endre, a Mecsekerdő Zrt. erdőhasználati és erdővédelmi osztályvezetője részére, a szakmai informatikai rendszerek fejlesztésében elért eredményeiért, az erdész szakma népszerűsítésében játszott szerepéért, tudományos tevékenységéért.

Csiha Imre, az Alföldi Erdőkért Egyesület elnöke részére, az alföldi erdőgazdálkodás, különösen a szikfásítás szakterületén végzett kutatói munkájáért, valamint több évtizedes közösségépítő tevékenységéért.

Dégi Zoltán Géza, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére, az Alföld fásításában és az erdők gondozásában végzett kiváló munkájáért, valamint biominősítésű erdészeti termékek létrehozásának koordinálásáért.

Dr. Veperdi Gábor István, a Soproni Egyetem nyugalmazott docense, címzetes egyetemi tanára részére, a hazai erdészeti felsőoktatás és az erdészeti kutatás területén végzett közel öt évtizedes lelkiismeretes, áldozatkész munkájáért.

Dr. Nagy István agrárminiszter a Nadler Herbert Díjat adományozta

Demeter Erzsébet, a Heves Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának főosztályvezetője részére, a vadgazdálkodási gyakorlat, a mezőgazdasági és vadászati szakigazgatás, valamint Somogy- és Heves vármegye minőségi gímgazdálkodásának fejlesztése terén elért eredményeiért.

Kelemen József, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának tájegységi fővadásza részére, a hazai vadgazdálkodás szakmai színvonalának emelése érdekében végzett áldozatos munkájáért, oktató-kutató tevékenységéért.

Ruppert József, a Vérteserdő Zrt. nyugalmazott vadgazdálkodási ágazatvezetője részére, a Gerecse és a Vértes vadgazdálkodásának szolgálatában töltött több évtizedes kiváló munkájáért.

Dr. Nagy István agrárminiszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott

Benke János, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Pincehelyi Erdészetének erdészetvezetője részére, több mint két évtizedes, az erdőgazdálkodásban nyújtott lelkiismeretes munkájáért.

Dávid József, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott közjóléti, fejlesztési referense részére, az erdők közjóléti funkcióinak bővítésében, tervezésében és fejlesztésében végzett több évtizedes munkájáért.

Lasán Mihály Tibor, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Nagybajomi Erdészetének kerületvezető erdésze részére, a térség természeti értékeinek védelme, megőrzése, a Belső-Somogyi Homokvidék változatos erdeinek fenntartása érdekében végzett áldozatos munkájáért.

Maksa József Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának nyilvántartási szakügyintézője részére, az erdészeti térképezés területén hosszú időn át nyújtott kiváló munkájáért.

Molnár István, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Császártöltési Erdészetének kerületvezető erdésze részére, a Terézhalmi Csemetekert állományának kezelése érdekében végzett áldozatos munkájáért.

Nagy György, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. Hajdúhadházi Erdészetének kerületvezető erdésze részére, az erdőtelepítések, erdőfelújítások terén végzett több mint három évtizedes példaértékű munkájáért, szakmai elhivatottságáért.

Nánási Sándor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. kerületvezető erdésze részére, a rábízott erdők jövője, valamint az erdészeti szakemberek utánpótlása érdekében végzett kiváló szakmai munkájáért.

Ondané Nagy Erzsébet, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. Telkibányai Erdészeti Igazgatóságának nyugalmazott adminisztratív vezetője részére, több mint négy évtizedes, az erdőgazdaság szolgálatában töltött lelkiismeretes, precíz munkájáért.

Dr. Patocskai Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. erdőművelési osztályvezetője részére, a társaság által kezelt erdőterületek megújulása, gyarapodása terén végzett kiváló munkájáért, az Év Erdésze verseny 2023. évi döntőjének szervezésében játszott szerepéért.

Szabó Miklós Béla, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének erdőgondnoka részére, az örökerdő gazdálkodás üzemi szintű bevezetése, valamint a faanyag-kiszállítási és logisztikai feladatok összehangolása érdekében végzett kiváló munkájáért.

Szekeres-Répási Noémi, a Pest Vármegyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztályának erdészeti szakügyintézője részére, erdőfelügyelőként végzett szakszerű és elhivatott munkája elismeréseként.

Székely Attila, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Pusztavacsi Erdészetének kerületvezető erdész-vadásza részére, az erdő- és vadgazdálkodás területén végzett több mint három és fél évtizedes áldozatos munkájáért.

Tamás Jánosné, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Lábodi Erdészetének erdészeti főkönyvelője részére, a belső somogyi erdők fenntartásában és megújításában, a lábodi vadállomány és vadászterület kezelésében végzett kiváló munkájáért.

Varga Róbert, erdésztechnikus, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. kerületvezető erdésze részére, az inváziós és tájidegen fajok visszaszorítása érdekében végzett áldozatos munkájáért, sikeres erdőtelepítési tevékenységéért. (A díjat egy későbbi időpontban fogja átvenni.)

Zagyva Gergő, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság erdészeti munkatársa részére, az igazgatóság saját vagyonkezelésében lévő erdőterületeinek természetvédelmi kezeléséért

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Az erdőgazdálkodás jövője közelebb lehet, mint gondolnánk

Következő cikk

Új erdészeti törvényStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések