FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöldrefestés giga blöffje

fotó: Depositphotos

Jól hangzik, hogy fenntarthatósági célokat követő cégekhez viszik az alapok a kisbefektetők pénzét, csakhogy valójában autógyárak, olajcégek vagy épp fast fashion ruhagyárak kapják a befektetések nem elhanyagolható részét. 6500 milliárd forintot fektettek be a fenntarthatóságinak nevezett alapok a legnagyobb szennyező cégekbe.

Megtévesztik a befektetőket, akik azt hiszik, hogy a megtakarításaikat fenntarthatósági célokat követőnek nevezett alapokba helyezik el – erre jutott a The Guardian, miután megvizsgálta, hogyan fektetik be ezek az alapok a hozzájuk beérkezett pénzeket. Az EU-ban összesen közel 32 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget tettek az emberek olyan alapokba, amelyekre az unió fenntarthatósági szabályai vonatkoznak, ehhez képest ebből az összegből nagyjából 6500 milliárd forintot a legnagyobb szennyező cégekbe fektettek be az alapok.

Fast fashion vállalatok, SUV-okat készítő autógyárak, és energiacégek kaptak rendkívül sokat, miközben a kisbefektetők azt hitték, hogy a pénzüket fenntarthatósági célokat követő cégek kapják meg.

És nem csak véletlenről van szó: a The Guardian megállapította, hogy 4300 milliárd forintnak megfelelő összeget olyan alapok tettek át nagy szennyezőkhöz, amelyeknek a nevében benne van az ESG szó – ez az EU új fenntarhatósági céljait jelenti –, 400 milliárdnyit pedig olyanok, amelyeknek a nevében olyan szavak szerepelnek, mint „tiszta”, „nettó zéró”, vagy valamilyen más, a környezetvédelmi célokra utaló hívószavak.

A lap megkérdezte a szóban forgó alapokat is. A legtöbb helyről azt a választ kapták: úgy érzik, hogy a nagy szennyezők támogatása nem mond ellent a fenntarthatósági céloknak, hiszen ha nagy változásokat akarunk elérni a klímavédelemben, akkor ezeknél a vállatoknál lesz a legnagyobb szükség fordulatra.

forrás: greenfo

Előző cikk

Európa erdeit terhelő veszélyek

Következő cikk

Gyertyán faanyagának vizsgálata




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version