FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

A teakfa globális erőforrásai és piacértékelése 2022

A teakfa forrásokról és piacokról szóló legújabb (2024. 06. 25.) frissítés a IUFRO tudósok és a TEAKNET szakértői hálózatának támogatásával készült. A jelentésből kiderül, hogy a FAO legutóbbi, 2010-es tanulmánya óta a természetes és ültetett teakfaerdők területe és a teakfa rönkök kitermelése nőtt, és a teakfa részesedése a globális fapiacon növekszik.

[FATÁJ: Magyarország nem jelentős játékos a teak piacon. Ugyanakkor a néhány ezzel foglalkozó számára érdekes lehet ez teljes teak piacot áttekintő elemzés.]

A teak (Tectona grandis), a királyok fája, a trópusok mintegy 80 országában terem. Ezek közül sok országban a nagyüzemi termesztés szempontjából kiemelt fajnak számít, és értékes, gyorsan növő lombosfa, amely a legjobb lehetőséget kínálja a minőségi faanyag előállítására és jó megélhetést biztosít az erdőtől függő közösségek számára. Ennek eredményeképpen a telepített teak erdők jelentős befektetéseket vonzanak a vállalati szektorból.

A “Global Teak Resources and Market Assessment” országszintű információkat nyújt a teakról a 2022-re vonatkozóan. A teakkészleteket szabványosított kérdőív segítségével értékelték, amelyet a szükséges adatokhoz hozzáféréssel rendelkező, képzett szakértőknek küldtek el. A teak rönk és fűrészáru nemzetközi kereskedelmét az ENSZ COMTRADE adatbázisának felhasználásával értékelték, amely 2022 januárja óta hivatalos vámnyilvántartásokon alapuló teakadatokat tesz közzé.

A jelentés hasznos hivatkozási alap az országok helyzetének és tendenciáinak értékeléséhez, amelyeket az afrikai, ázsiai és latin-amerikai főbb teakfa-termelő országok rövid bemutatása tovább vizsgál. Jelenleg nincs jobb forrás a teakfaforrásokra és -piacokra vonatkozó naprakész információkhoz.

A természetes teakfaerdők területét 30,215 millió hektárra becsülik, amelynek több mint a fele Mianmarban található. Úgy tűnik, hogy a természetes teakfaerdők globális területe 2010 óta 1,180 millió hektárral (+4,1%) nőtt. A telepített teakfaerdők globális területe a becslések szerint 4,854 millió hektár, amelynek 80%-a Ázsiában, 13%-a Afrikában és 7%-a Latin-Amerikában található. A közölt adatok azt mutatják, hogy a 2010-es tanulmány óta 507.000 hektárral nőtt a beültetett teakfaerdők globális területe. A jelentés a telepített teakfaerdők lehetséges környezeti és társadalmi hatásait is vizsgálja, amelyek régóta vitatottak.

A 95 oldalas elemzés angolul letölthető a IUFRO-tól.

Néhány kiragadott ábra, grafikon és táblázat az elemzésből.

Azon országok, melyekben előfordul a teak természetes erdőben (zöld) , illetve ültetvényben (piros).
10 ország, melyekben a legtöbb a teak ültetvény. 1000 ha-ban.
A teak ültetvények korosztály megoszlása.
A teak ültetvények tulajdonosi megoszlása. Köztulajdon, vállalati, kis tulajdonos.
Növedék és vágáskor a 2010. és 2022. évi felmérésben. Gyakori, hogy a befektetőknek mesebeli 20 m3/ha/év és feletti növedéket mutatnak be, ami viszont csak erre különösen alkalmas helyeken fordul elő. Az ültetvények vágáskora többnyire 20-30 év, ami alacsonyabb minőséget és kisebb átmérőt eredményez. Ugyanakkor néhány országban a jobb minőséget és nagyobb átmérőt preferálják, 40-80 éves vágáskorral. (Ehhez további részletek a 3.3.4. fejezetben.)
A teak ültetvények fakitermelésének változása.
Az első 10, teak ültetvényből legtöbb fakitermelést adó ország. 1000 m3-ben.
Teak rönk árak a 201. és 2022. évi felmérés szerint. Ültetvényből belföldre, illetve exportra.
Az 5 legnagyobb teak fűrészáru exportőr, illetve importőr ország 2022-ben.

Forrás: IUFRO
(MM)

Előző cikk

Esély a gazdák hatékonyabb képviseletére

Következő cikk

Erdőmánia // PODCAST 10. részStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések