FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek Görögországban

fotó: AP Photo/Yorgos Karahalis

A tűzoltók hétfőn küzdöttek az Égei-tenger keleti részén fekvő Híosz és Kos szigetén kitört erdőtüzekkel. A tüzek már öt embert megsebesítettek, és Görögország miniszterelnöke veszélyes nyárra figyelmeztetett, jelezve, hogy a lakosság segítségére is szükség van/lesz az erdőtüzek hatásainak korlátozásához.

A katasztrófavédelmi szolgálatok hétfő reggel evakuálási parancsot adtak ki a nyugat-chioszi Metohi területén élők számára, és arra szólították fel őket, hogy menjenek a közeli strandra. Estére több mint 140 tűzoltó, nyolc erdőtüzekre szakosodott tűzoltócsoporttal, hét vízszóró repülőgéppel és három helikopterrel küzdött a lángok ellen.

Vasilis Vathrakoyiannis, a tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy két tűzoltó könnyebben megsérült, míg több tucatnyian a közeli Leszbosz szigetéről és Athénból hajóval tartanak a szigetre. Az állami ERT televízió később arról számolt be, hogy további két tűzoltó és egy önkéntes nem életveszélyes égési sérüléseket szenvedett.

Egy tűzoltó próbálja eloltani az erdőtüzet az Athéntól délkeletre fekvő Keratea térségében, Görögországban, 2024. június 30-án, vasárnap.AP Photo/Yorgos Karahalis

“A helyzet továbbra is nehéz Híoszon, és minden polgári védelmi erő nagy erőfeszítéseket tesz a helyzet korlátozására” – mondta Vathrakoyiannis egy esti tájékoztató során. Az Égei-tengeren délebbre, Kos üdülőszigeten egy másik tűz is kitört, és hétfő késő estig elővigyázatosságból több embert, köztük turistákat kellett evakuálni a szállodákból.

    A tűzvész felszámolásában több mint 100 tűzoltó vett részt, köztük Athénból küldött erősítés, valamint hat vízszóró repülőgép és két helikopter – tette hozzá Vathrakoyiannis.

    Görögország “különösen veszélyes” nyárra készül

    Görögországban az elmúlt 24 órában összesen 52 erdőtűz tört ki, amelyek közül 44-et még a korai szakaszban felszámoltak – mondta Vathrakoyiannis. A hatóságok hétfő estig még összesen nyolc tűzzel küzdöttek. A lángok egy nappal azután keletkeztek, hogy a tűzoltóságnak sikerült megfékeznie két nagy erdőtüzet Athén közelében, amelyeket az erős szél szított.

    “Az időjárási viszonyok tekintetében rendkívül nehéz júniusban volt részünk, nagyfokú szárazsággal és az évszakhoz képest szokatlanul erős széllel” – mondta hétfőn Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök a kabinet ülésén. Mint mondta, az idei nyár “az előrejelzések szerint különösen veszélyes lesz” az erdőtüzek szempontjából.

    Egy tűzoltó helikopter vizet dob egy erdőtűzre a görögországi Keratea térségében, Athéntól délkeletre.AP Photo/Yorgos Karahalis

    Mitsotakis szerint idén különösen hasznos volt a drónok használata az erdőtüzek korai előrejelző rendszerének részeként, és a hatóságok és az önkéntes tűzoltók közötti jobb koordinációnak tulajdonította a tűzkárok eddigi mértékének korlátozását.

    “A tűz elleni időszak kemény magjába lépünk, és ezt bizonyára nem lehet megnyerni a lakosság segítsége nélkül sem, különösen a megelőzés terén” – mondta Mitsotakis.

    Az időjárás felizzítja a görögországi tüzeket

    A forró, száraz időjárás erős széllel párosulva hozzájárult ahhoz, hogy a múlt hónapban Görögországban és Törökországban is fellángoltak a tüzek. Az idei nyár várhatóan különösen tűzveszélyes lesz az enyhe, száraz tél után.

    Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének és az Európai Unió klímaügynökségének, a Kopernikusznak a közelmúltban kiadott jelentése szerintEurópa a leggyorsabban melegedő kontinens. Nyáron ez a felmelegedés Közép- és Délkelet-Európára, valamint a Földközi-tenger környékére összpontosul.

      Az elmúlt 30-40 évben az Athéni Nemzeti Obszervatórium (NOA) kutatása szerint Görögországban a hőmérséklet általános emelkedése meghaladja a 1,5 Celsius-fokot – ez nagyon nagy ugrás ilyen rövid idő alatt.

      Egy lerombolt ház látható egy leégett terület közepén egy erdőtűz után Keratea térségében, Athéntól délkeletre, Görögországban, 2024. június 30-án, vasárnap.AP Photo/Yorgos Karahalis

      Görögországot a szárazföld és a tenger szokatlan mozaikja is alkotja, ami sebezhetővé teszi az éghajlatváltozással szemben. A magasabb tengerfelszíni hőmérséklet több energiát biztosít a hevesebb és gyakoribb viharokhoz. Az Afrikából átfújó meleg széljárások pedig a hőhullámokat táplálják.

      “A sok sziget létezése felerősíti ezeket a [éghajlati] sebezhetőségeket az elszigeteltség, a változatos mikroklíma és a szétszórt szigetvilágban bekövetkező katasztrófák kezelésének logisztikai kihívásai miatt” – nyilatkozta nemrégiben az Euronews Green-nek Christos Zerefos, az Athéni Akadémia főtitkára és Görögország éghajlatvédelmi megbízottja.

      “Figyelembe véve, hogy a görög szigetek egyedülálló ökoszisztémáknak és biológiai sokféleségnek adnak otthont, amelyek rendkívül érzékenyek a hőmérséklet és a csapadék változására, az éghajlatváltozás – a fokozott tűzesetek és a szélsőséges időjárás révén – a legjelentősebb veszélyt jelenti ezekre az ökoszisztémákra.”

      szerk/ford: Tóth János, forrás: EuroNews 07-02

      Előző cikk

      Erdőtüzek Oroszországban

      Következő cikk

      Varga Judit beszáll a bútoriparba



      Stihl
      (x) hirdetés
      Kapcsolódó bejegyzések