FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Online kurzus a fenntarthatóságról

A Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának (MEFP) köszönhetően a 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében 11 magyar egyetem  közös munkájának eredményeként online fenntarthatósági kurzus indult “Bevezetés a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kérdéskörébe” címmel.

A Magyarországon egyedülálló innovatív, virtuális „tantermi” kurzuson a csatlakozó egyetemek (Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Soproni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem) neves szakemberei tartottak előadásokat, bemutatva a Fenntartható Fejlődési Célokkal kapcsolatos aktuális kihívásokat és a lehetséges megoldási alternatívákat. A Soproni Egyetem részéről előadóként Dr. Polgár András egyetemi docens és Elekné dr. Fodor Veronika adjunktus vett részt a kezdeményezésben.

Az egyes témakörök inspiráló előadásainak célja a hallgatók fenntarthatóságra való érzékenyítése és tudatosabb gondolkodásának kialakítása volt, hiszen a fenntarthatóság már a mindennapjaink részévé vált. A félév során a hallgatók mélyebb betekintést kaphattak a fenntarthatóság általános kérdései mellett olyan témakörökbe, mint a nemek közötti egyenlőség, tisztességes munkahelyteremtés, fenntartható minőségi felsőoktatás, körforgásos gazdaság, körforgásos városmodell, erdők és zöldfelületek klímaváltozás mérséklésében betöltött szerepe, vízkezelés és víztisztítás megoldásai, ökoszisztémák védelme és a biodiverzitás megőrzése illetve a zöld logisztika.

A kurzust a Soproni Egyetemről 38 hallgató teljesítette sikeresen, akik között megtalálható gyógypedagógia, szociálpedagógia, humánökológia, erdőmérnöki, környezetmérnöki,  vadgazda mérnöki, faipari mérnöki,  tervezőgrafika, formatervező művész, pénzügy és számvitel, gazdálkodási és menedzsment valamint vállalkozásfejlesztés szakos hallgató is, így az egyetem mind a négy kara képviseltette magát. A hallgatók sokszínűsége is jól mutatja, a témakör fontosságát, hiszen a fenntarthatóság minden szakterületen megjelenik, mindenhol szükséges ennek ismerete és hangsúlyozása.

A kurzus sikerére való tekintettel mindenképpen várható folytatás, így aki most lemaradt, a jövőben lesz még lehetősége a fenntarthatósággal kapcsolatosan bővíteni tudását.”

forrás: Soproni Egyetem

Előző cikk

Második faépítési kongresszus Stuttgartban

Következő cikk

DREMA 2024




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version