FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Orosz faanyag kerül a piacra

Németország: A Német Fakereskedők Szövetsége (GD Holz) szerint az ukrajnai háború előtt számos hagyományos és jó gazdasági kapcsolat volt Oroszországgal a fakereskedelemben.

Az agressziós háború következtében az Európai Unió számos gazdasági szankciót vezetett be, amelyek kiterjedtek az Oroszországból és Fehéroroszországból származó fa és fatermékek közvetlen importjára, és megakadályozták az ilyen áruk közvetlen kereskedelmét. A GD Holz meggyőződése, hogy ezeket a szankciókat a német fakereskedők túlnyomó többsége általában támogatja. A szankcionált faanyag azonban – származásának eltitkolásával – harmadik országokban történő feldolgozás, átcsomagolás és újracímkézés révén továbbra is a német piacra kerül. A szövetség szerint ezek a módszerek az EU szankciórendszerének ellentmondanak. Az orosz faanyagból készült termékek így Kínán, Törökországon, Kazahsztánon és más országokon keresztül jutnak a világpiacra. A szankciókat komolyan vevő és betartó gazdasági szereplők komoly károkat szenvednek el ezeknek a megkérdőjelezhető értékesítési csatornáknak köszönhetően. Ennek eredményeképpen a német és az európai piacokat egyensúlyhiány és a legális forrásokból származó legális termékek forgalmazásának tömeges zavarása fenyegeti.

Követelések a politikusokkal szemben

A politikai döntés a szankciók indoklásáról fontos és helyes, hangsúlyozza a GD Holz vezetése, de tisztességes kereskedelmi gyakorlatra van szükség. Ennek érdekében sürgősen módosítani kell az uniós szankciós irányelvet – követeli a szövetség. Az orosz fából készült termékek gyártását ugyanúgy kell kezelni, mint az acéliparban, ahol mind az orosz acél, mind az abból készült termékek behozatala tilos. A szövetségi gazdasági minisztérium osztja a fából készült termékekkel kapcsolatos aggodalmakat, és az EU fakereskedelmi rendeletére és a készülő EUDR-re hivatkozik, amelyek szerint ezeket a termékeket már most sem lehet legálisan importálni. Sajnos a piaci ismeretek azt mutatják, hogy a tiltó szabályok kijátszását továbbra is gyakorolják. A GD Holz vezetősége nyomatékosan kéri e jogsértések szigorúbb üldözését, és ezért egyértelműen támogatja a szankciókkal sújtott orosz nyersanyagokból – legyen szó fáról, acélról vagy olajról – készült termékek egyenértékű behozatali tilalmát.

szerk/ford. Tóth János, forrás: HolzForum

Előző cikk

Tűzifa árak Debrecen térségében




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version